Regisztráció és bejelentkezés

Tornácon citera, zenél e táj

„Ha mihamarabb nem változtatunk irányt, oda lyukadunk ki, ahová tartunk.”

Irwin Corey

Nagyszüleink tanyákon nőttek fel, mi lakótelepeken, unokáink talán majd az űrben? Tekintve, hogy mi volt 100 évvel ezelőtt, elképzelhetetlen hova fejlődhet még a világ újabb 100 év alatt. Féljük azt a jövőt, ami utódainkra várhat? 2050-ben a Föld lakossága elérheti a körülbelüli 9 milliárd főt. A gazdasági fejlődés hatására egyre növekvő igény mutatkozik a táplálóbb és értékesebb élelmiszerek iránt. Az évenkénti húsfogyasztás jelentősen növekedni fog, ezáltal is tovább görgetve az élelmiszer ipar nehézségeit. Érdemes megvizsgálnunk azon alternatív élelmiszerforrásokat, amiket a mezőgazdaság és élelmiszeripar jobb hatásfokkal és kisebb környezeti terheléssel képes előállítani. A globális környezetváltozás jelentős befolyással lesz a hazai gyümölcs- és zöldség termesztésre is. Az állattenyésztés területén a biotechnológia adhat új léptéket. Rideg, üzemi fermentrok és hatalmas proteinfarmok válthatják fel az évszázados múltra visszatekintő tanyákat, családi gazdaságokat. A felgyorsult ipari termelés és a nemzetközi kereskedelem miatt, aligha mondhatjuk, hogy a tanyák 100 év múlva a mai jelentésükben fognak létezni. Jászszentlászló és környéke napjainkig gazdag tanyavilággal büszkélkedhet, ám ezek épületállománya a vidék elnéptelenedése miatt egyre rosszabb állapotba kerül. Lassan eltűnik az a nemzedék, aki tudja mi az a citerazene, milyen kakaskukorékolásra kelni, és a tyúkokkal feküdni. Célunk, hogy ezeket a tanyákat és hagyományaikat életben tartsuk, új lendületet adjunk olyan építészeti eszközökkel, melyekkel a 100 éves időhorizonton is fenntarthatjuk a tanyavilág varázsát az urbanizációval szemben. Egy fajta alternatív lehetőséget biztosítsunk az elgépiesedett társadalomból kiábrándult, kétkezi munkát becsülő emberek számára, hiszen szerintünk a tanyavilág bája azokban az apró részletekben rejlik, melyekben felsejlik egy-egy történet. A jövő lehetőségeit egy környezettan és egy élelmiszermérnök hallgató együttműködésével tárjuk fel, hogy minél átfogóbb képet tudjunk alkotni 2100-ról.

„Az ember szabadnak születik, és mégis mindenütt bilincsekben él.”

Jean-Jacques Rousseau

csatolmány

szerzők

  • Birkás Dorina
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés
  • Lágler Júlia
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés
  • Lágler Anna
    Egyéb hazai egyetem

konzulens

  • Dr. Terbe Rita
    egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék