Regisztráció és bejelentkezés

Mikháza - Közösségi fürdő tervezése az erdélyi kalákák nyomán

Amikor általánosan az építés, építkezés fogalmát használjuk, általában valamiféle pozitív, értékteremtő tevékenységre gondolunk. De nem mindig van ez így. A természet szempontjából az építés nem más, mint egy elvétel, egy romboló tevékenység. A természeti értékek kisajátítása, az erőforrások felélése hatalmas problémát jelent a mai világban. Ennek a problémának a felismerése egyre nagyobb erővel ösztönöz új utak és megoldások keresésére. Lehet-e úgy építeni, hogy közben a természet épsége nem sérül? Sőt: lehet-e az építés olyan folyamat, mely a természettel egy olyan közeget hoz létre, melyben a természeti értékek erősebbé, fontosabbá válnak, miközben az ember szükségletekre is választ ad?

Erre és hasonló kérdésekre próbál választ adni az Erdélyben létrejött fürdőhely építő kaláka mozgalom. Ennek lényege, hogy adott közösség számára épülnek fürdők a közösség által. Helyi anyagokból, helyi erőforrással, helyi költségvetésből egy természetes forrásra.

Egy ilyen természetes forrás található a székelyföldi Mikházán. A település maga egy elöregedő székely falu, mely az utóbbi években újraéledni látszik. Történelmi és kulturális örökségei a ferences templom és kolostor, a csűrszínház illetve a római kori emlékek. Ez utóbbihoz biztosít kiállító teret a „Time Box” nevű építészeti alkotás. Az „ikrek” névre hallgató két pavilon az egykori épített környezet értékeire mutat rá. A természeti értékek felelősségteljes és környezettel együtt élő használata ezek mellett ugyanilyen fontos. Ez a használat szükségessé teszi egy olyan köztes tér kialakítását, ahol az ember részese lehet egy épített és egy természetes környezet közötti kölcsönhatásnak. Ahol ez az emberben levő kettős személyiség nyugalmat talál.

Szeretnénk létrehozni egy egyszerű építmény együttest, amely nem feltétlenül turisztikai látványosság, hanem a helyi és a környező lakosság számára biztosít közösségi teret, testi-lelki gyógyulási lehetőséget. Célunk nem egy építészeti helyfoglalás, hanem egy építészeti helyformálás, vagy még inkább egy hely általi formálás.

[1] Jánosi Csaba, Péter Éva, Herczeg Ágnes: Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek. B.K.L. Kiadó, 2005

[2] http://epiteszforum.hu/time-box-pavilonok-a-mikhaza-regeszeti-parkban

csatolmány

szerzők

 • Berghauer Roland
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Skrek Ágnes Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Lőcsei Vera
  meghívott oktató, Lakóépülettervezési Tanszék