Regisztráció és bejelentkezés

Harmonikus kiemelkedés

Harmonikus kiemelkedés

A Somló a földtörténeti harmadidőszakból származó, élő természeti érték, amely az idők során az ember és természet által egyaránt formálódott. Mind a környezet, mind a mesterséges beavatkozások romboló hatással voltak a domborzat formájára. Az erodáló folyamatok mellett az ember a hegy léptékéhez képest kisebb mértékű környezetalakító munkát is végez. Erre jó példát szolgáltat a szőlőművelési tevékenység, mely organikus módon hálózza be a magaslat lankáit, emellett pontszerűen jelenít meg épületeket, pincéket.

Ezen környezetformáló tényezők által létrejött egy sajátos szövet, melynek tájékozódási pontjait az említett mezőgazdasági, turisztikai és egyházi létesítmények alkotják. Egy ilyen jellegű rendszer a táj követlen hatása alatt van és az egész végeredményben tökéletesen harmonizál azzal a hellyel, amelyen áll.

,,Nem lehet valami újat egyszerűen csak elhelyezni egy adott környezetben. Be kell fogadnod mindent, amit látsz, ami körülvesz, majd ezt a tudást és a kortárs gondolkodásmódot felhasználva értelmezni, amit tapasztalsz.” / Tadao Ando /

Ehhez a szemlélethez szeretnénk csatlakozni egy lokális beavatkozással, mellyel célunk egy olyan fürdő megtervezése, mely nem csupán kortárs módon fedi fel a táj rejtett értékeit, de identitásában bele is olvad a környezetbe és nem bontja meg annak arculatát. Az épület megalkotása során fontos szempont, hogy a fürdő falusi élet kismértékű turisztikai kihasználtságára adjon megoldást.

Mindezek mellett projektünkben letisztult formavilágra és organikus textúrákra kívánunk törekedni, ezzel is összhangba hozva az építményt a vidék hangulatával.

Meggyőződésünk szerint az embernek ahhoz, hogy szellemileg egészséges maradjon, mindig szüksége lesz a természettel valóbensőséges viszonyra, az abból fakadó élményekre.

Források:

Kopácsi Sándor: A modern ember és a természet

https://hu.wikipedia.org/wiki/Soml%C3%B3

csatolmány

szerzők

 • Ferenczi Natália
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Marinkás Anikó
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tóth Bence
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

I. helyezett