Regisztráció és bejelentkezés

Fürdő a vízben

Fürdő a vízben

Cser Anita-Polenszki Lilla

Konzulens: Szécsi Zoltán DLA

A Magyarország északkeleti részén található Rudabánya változatos értékeiről híres kisváros. Akár ipari, akár irodalmi, történelmi szemmel nézzük, mindenképp említésre méltó. A térség egyik legrégebbi, maga idejében igencsak korszerű üzemet működtető bányásztelepülése. A vasércbányászat a ‘80-as évek közepén megszűnt. Az egykor jelentős ipari tevékenységgel bíró vidék mára ezen funkcióját elveszítve új lehetőségeket keres. A turizmusba fektetett energiától a gazdaság új erőre kap, a városi rangjához méltóan.

Egyedülálló természeti környezete különleges csodákat rejt. Vonzó helyszín ez a turisták számára.

A bányászati munkálatok leállta után a terepmélyedés vízzel telítődött meg. Eleinte egy nagyobb és egy kisebb állóvíz jött létre, majd a vízszint emelkedésével a két tó egyesült, és elérte mai, nagyjából állandósult kiterjedését. Ma ez a bányató hazánk legmélyebb ily módon keletkezett állóvize. Kékeszöld víztükrét meredek, néhol növényzettel tarkított sziklafalak határolják.

A kiszámíthatatlanul mélyülő víz nem tud mindenhol egyenletesen felmelegedni, akár 10 C°-os különbség is lehet pár méteren belül. A kőfejtés következményeként a felszín alatt kiugró sziklák fordulhatnak elő, amik veszélyeket rejtenek. Ennek ellenére vagy éppen ezért ez egy izgalmas, kihívást rejtő terep a búvárok számára.

A tó környéke jelenleg csak engedéllyel látogatható. Forró nyári napokon fürdésre csábít, a mártózás azonban jelenleg tilos, a merülés pedig csak szigorúan ellenőrzött körülmények között lehetséges.

Egy strand létesítése feloldhatná ezeket a veszélyforrásokat. Biztonságban élvezhetnék az ide látogatók ebben a festői környezetben a fürdőzés lehetőségét. Továbbá érdekes helyzetet teremthet a spontán kialakult tó és az emberi kéz munkája által létrehozott mesterséges medencék sora.

Dolgozatunk célja, hogy a páratlan adottságokra reagálva megoldást kínáljunk egy fürdő telepítésére, amely a felmerülő igények kiszolgálásán túl izgalmas építészeti – tájépítészeti értékeket is képes megjeleníteni, és képes újabb látogatókat a térségbe vonzani, csatlakozva az új látogató központ és bemutató csarnok, valamint a kilátópont által megkezdett folyamathoz.

Források:

http://www.rudabanya.hu/hu/banyato.html

csatolmány

szerzők

 • Cser Anita
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Polenszki Lilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szécsi Zoltán
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Jutalom