Regisztráció és bejelentkezés

Fröccs

“Dunántúl délnyugati sarkában fekszik, délnyugatról északkeletre nyúló körülbelül másfél megye területén.(...) A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne. Ez nem a Kárpát-medence. Mintha a Karszton átnyúlna, ez az Adria fehérebb, tisztább, világosabb és melegebb tája.”

Hamvas Béla

Hamvas Bélánál talán nem is lehet jobban megfogalmazni milyen vidék Somló. A táj jellegzetes csendességét a magányos tanúhegy adja, melynek lankáin szőlőlugasok futnak fel egészen a meredek bazaltsziklákig. Az apró pincék elszórva színesítik a tájat. Itt is elindult a nagybirtokok kialakulása, de még mindig jelentős számban vannak, akik a hagyományos művelést képviselik. Egyre ismertebbek a helyi borok, melynek köszönhetően évről évre nő a látogatók száma. Az erős helyi közösség törekvéseit jól mutatja a Séd-forrás környezetének rendezésére tett kísérletük. A helynek a vízzel való kapcsolata sokkal több lehetőséget hordoz, mint a jelenlegi állapot. Úgy gondoljuk, a táj megfelelő helyszínéül szolgál a székelyföldi példákból merített közösségi fürdő lehetőségének.

Elképzelésünk szerint ez egy kis léptékű beavatkozás lenne, mely finoman reagál a Somló aprózódott és érzékeny viszonyaira, gazdagítja a táj kultúrális rétegzettségét. A fürdő, mint a megtisztulás tere, olyan hely tudna lenni, ahol a Somló-hegy közössége és az ide látogatók egyszerre tudnának felfrissülni és megtapasztalni a táj szépségét.

csatolmány

szerzők

 • Kalocsai Gergő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Csik Fanni
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Fábián Gábor
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

I. helyezett