Regisztráció és bejelentkezés

Csobbanj!

Rudabánya egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, ugyanis itt található Magyarország legmélyebb állóvize, a rudabányai Bányató. A környezet és a tó szimbiózisa lenyűgözi az ide látogatókat. A vonzó látvány ellenére a tóban tilos fürdeni. Akármennyire is csalogatónak tűnik egy csobbanás erejéig, nagyon nagy veszélyeket rejt magában. A víz nagyon hideg, a meder pedig hirtelen mélyül. Sokan ezt nem tudják, nem mérlegelik, és belemennek. Ebből adódik a kihívás, egy olyan fürdőhely létesítése, ami rengeteg, olykor ellentétes kritériumoknak is eleget tesz.

Szeretném, ha az épített környezet nem módosítaná nagy mértékben a táji megjelenést. Paradox állításnak tűnhet, de ezzel egyidőben fontosnak tartom azt is, hogy az emberek észrevegyék, felfigyeljenek rá, sőt vonzza őket a fürdésre kijelölt terület, ezzel elkerülve azt, hogy a sekély ám nem biztonságos területeket vegyék használatba.

A fürdő tervezésével az a célom, hogy egy olyan helyet hozzak létre, amely amellett, hogy a természeti értékek megőrzését szem előtt tartja, biztosítja a kikapcsolódni vágyók biztonságos körülmények között való fürdőzését. A terület fejlesztése, egy fürdésre alkalmas terület létrehozása amellett, hogy a helyiek kikapcsolódási lehetőségeit bővíti, nagyban fellendíthetné a település turisztikai életét.

Források:

BME Építőművészeti Doktori Iskola 2011/12: Közösség és építészet

Kovács Kata és Lovas Klára (2015): Vissza a jövőbe: Rudabánya ipari örökségének perspektívái

csatolmány

szerző

  • Petró Liza
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Vasáros Zsolt
    egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

II. helyezett