Regisztráció és bejelentkezés

Széljáték

A TDK Identitás és kultúra 6. - építőművészeti szekció keretében a témánk egy iskola tervezése. A helyszín az egyiptomi Luxor városa, ezen belül is New Gourna, mely városrész Hassan Fathy (1900-1989) egyiptomi építész munkásságának egyik meghatározó színtere volt. A tervezési helyszín a mecset és a khan melletti, jelenleg üres telek.

Koncepciónk három alapelvre épül. Az első és legfontosabb a használhatóság. Száraz és meleg éghajlat miatt különös figyelmet kell fordítanunk az épület hűtésére, olyan légállapot kialakítására, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekek igazán a tanulásra koncentrálhassanak. Törekszünk ugyanakkor az épület önfenntartó jellegének növelésére, ennek érdekében a levegő áramlását „széltornyok” kialakításával tervezzük megoldani. Ezek nem csak energetikai szerepet töltenek be, de olyan koncepcionális elemekként is megjelennek, amelyek funkcionális tereket is magukba foglalnak és a tömegformálás, az épület megjelenése szempontjából is meghatározóak.

A második alapvető célunk élni a helyszíni adottságokkal és az iskola-mecset-khan hármast egységként kezelni. Úgy tekintünk erre, mint lehetőségre egy új, életteli, használható városi központ kialakításához. Úgy gondoljuk, a telek centrális helyzetéből adódóan elengedhetetlen az épülettervezés mellett a tágabb környezet vizsgálata, a helyszínre való reagálás.

A harmadik alapelv Hassan Fathy nevéhez kötődik. Az építész életművének szerves része New Gourna terve, azonban ez a terv teljesen nem valósult meg. A tervezett iskolát úgy alakítjuk ki, hogy az reflektáljon a Fathy által megálmodott, eredeti beépítési tervre, megőrizve és emléket állítva ezáltal az építész munkásságának, jelentőségének.

Szakirodalom:

Hassan Fathy: Architecture for the poor, 1989

Hagyomány és korszerűség, Laszlo Mester de Parajd építészete, Országépítő, 27.évf. 1.sz. (2016) (http://epa.oszk.hu/02900/02952/00132/pdf/EPA02952_orszagepito_2016_01_060-065.pdf)

James Steel: An architecture for people – The complete work of Hassan Fathy

Francis Kéré: Radically simple, München, 2016

Kéré Architecture (http://www.kere-architecture.com)

Safeguarding project of Hassan Fathy’s New Gourna Village, UNESCO, Preliminary Phase Document, April 2011

New Gourna Village: Conservation and Communıty, World Monuments Fund, 2011

Gernot Minke: Building with Earth, Design and Technology of a Sustainable Architecture

Randa A. Mahmoud: Old Gourna: The complexity of vernacular architecture / urbanism and cultural heritage

P.S. Ghaemmaghami, M. Mahmoudi: Wind tower a natural cooling system in Iranian traditional architecture, International Conference “Passive and Low Energy Cooling for the Built Environment”, May 2005, Santorini, Greece

Hossein Boloorchi, Nahal Eghtesadi: Investigation of the Middle East Windcatchers (Comparison between Windcatchers in Iran and Egypt in Terms of Components), International Journal of Architecture and Urban Development Vol.4, No.1, Winte 2014

csatolmány

szerzők

 • Lukács Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kalász Dóra
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék