Regisztráció és bejelentkezés

A Hassan Fathy-féle boltozatok tönkremenetelének és sérüléseinek lehetséges okainak vizsgálata a New Gourna-i épületeken

Hassan Fathy napjaink egyik legismertebb egyiptomi modern építésze. Szenvedélye volt a vidék, melynek gazdaságát és életszínvonalát minimális költségvetéssel, de annál nagyobb lelkesedéssel és energiabefektetéssel, építészeti eszközökkel igyekezett megoldani.

Legjelentősebb munkája és hagyatéka a New Gourna project, mely ma már UNESCO védelem alatt áll. Itt mind az építész, mind a mérnöki, szociológiai és művészi álmait is megvalósíthatta. Újra köztudatba hozta az antik falazási, építési, várostervezési és iparművészeti technikákat, és nem utolsó sorban a sártégla használatát. Kupola- és boltozatformáihoz az iszlám, a kopt és a núbiai építészeti hagyományból merített ihletet. Nem csak ihletet merített, de a núbiai boltozatfalazás technikáját még ismerő és gyakorló mesteremberekkel dolgozott együtt házai megvalósításához. A vályogtégla szolgált projektjei alapjául, mely egyrészt olcsó, szinte bárhol előállítható, másrészt a száraz éghajlaton majdnem tökéletes építőanyag, hiszen sem csapadék sem fagy nem jellemző.

Más kérdés viszont a talajvíz, és annak ingadozása. Vajon a Gourna-i épületek állagromlását, és stabilitásvesztését mennyire befolyásolja az eredeti formai és anyagválasztási koncepció? Dolgozatunkban erre a kérdésre keressük a választ.

Vizsgáljuk az anyagot, a környezetet, az alkalmazott technológiát. Tartószerkezeti szempontból numerikus számítások segítségével modellezzük a New Gourna-i építmények tönkremenetelének okait. A megtámasztások és az anyag paraméterek variálásával rekonstruáljuk a károsodott épületeket, hogy kiderítsük, mely hatások dominálnak az épületek állapotának folyamatos romlásában.

csatolmány

szerzők

 • Szabó Simon
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kövesdi Andrea
  Szerkezettervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Hegyi Dezső
  egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék
 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Csicsely Ágnes
  egyetemi adjunktus, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék