Regisztráció és bejelentkezés

Önellátó falu a Ramla félszigeten

Egyiptom területének túlnyomó része mezőgazdaságra alkalmatlan, a Nílus-völgy és egyes oázisok környezete tekinthető megfelelőnek. A népesség viszont ehhez képest egyre növekedik, miközben a bolygó folyamatos felmelegedése is újabb problémákat szül. Felmerül tehát annak kérdése, hogyan lehetne a dinamikusan, mondhatni drasztikus ütemben egyiptomi gyarapodó társadalom igényeit kielégíteni, miközben a Földet a lehető legkisebb mértékben terheljük tovább. A túl kevés élelem elleni alternatíva lehet egy olyan önellátó településrendszer kialakítása, ami megtermeli és fenntartja saját szükségleteit.

További problémát vetnek fel olyan antropogén beavatkozások is, mint a vízszabályozás vagy a gátépítés, emiatt is fontos olyan technológiák alkalmazása, amelyek egyszerűek, és víztakarékosak. A földterületek felaprózódása miatt ezek a kis szektorok már nem alkalmasak egy-egy család ellátására sem, miközben az eszközök és öntözőrendszerek is rendkívül elmaradottak. Azáltal, hogy az emberek maguknak tudják termelni az élelmet, több hatást gyakorolhatnak a saját gazdaságukra, így függetlenedve más országokból importált áruktól. Összefoglalóan a kitettség ebben a tekintetben csökkenthető. Az önellátó gazdálkodás kialakítása az egyre növekedő élelmiszerárak miatt is fontos lépés lehet, a túlnyomórészt szerény körülmények között élő családok egyre nehezebben képesek magukat ellátni. A szegényebb régiókban megoldatlan probléma a felhalmozódó hulladék elhelyezése, a tiszta víz és a csatornahálózat jól működő kialakítása. Ezek miatt nagy a fertőzésveszély, annak ellenére is, hogy már van elfogadható színvonalú egészségügyi ellátás. A fentebb említett tényezők miatt gyorsan megépíthető, fejleszthető, kevés vizet igénylő megoldásokra van szükség.

Felhasználni kívánjuk a megújuló energiaforrások pozitív tulajdonságait, emellett megoldást szeretnénk adni jól alkalmazható szennyvízelvezetésre és a felhalmozódó hulladék újrahasznosítására. A falu optimális önellátó működéséhez elmaradhatatlan a termények vízigényének praktikus rendszerbe foglalása hidro/aquapónia felhasználásával.

Célunk egy olyan település kialakítása, ami megfelelően reagál a változásokra és nem származik belőle nehezen megoldható probléma egy átlagembernek.

[https://www.effekt.dk/regenvillages]

[https://www.dezeen.com/tag/vertical-farms/]

[https://www.worldometers.info/world-population/egypt-population/]

[https://www.meteoblue.com/en/weather/historyclimate/climatemodelled/luxor_egypt_360502]

[https://www.bbc.com/news/world-africa-60451702]

csatolmány

szerzők

 • Benedek Ágnes
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kiara Somogyi
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Orbán Boglárka Éva
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Szabó Árpád
  Egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék