Regisztráció és bejelentkezés

Luxor - Önfenntartó mintatelepülés

Egyiptom az egyik legősibb civilizáció a Földön, történelme több mint 5000 évet ölel fel. Ősi kultúrájának fő alappillére a mezőgazdaság, melynek középpontjában a Nílus állt. A folyó híres volt évente visszatérő áradásairól, mely termékeny iszappal borította be árterületét. Ezen területeken kiváló minőségű termőtalaj jött létre, melyet kihasználva az itt élő kultúrák hatékonyan művelték földjeiket; a mezőgazdaság képes volt ellátni a folyamatosan növekvő népességet.

Ez mára teljesen megváltozott: a Nílus vízhozama az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent a bolygónkat érintő klímaváltozás és az emberi beavatkozások hatására. A folyó felső szakaszán épített víztározók és gátak következtében veszélybe került az ország mezőgazdasága. Miközben Egyiptom népessége nagymértékben növekszik, addig az archaikus módszerekkel végzett földművelés már nem fenntartható, nem tudja ellátni a lakosság élelmezési igényeit.

Ezen komplex problémáknak keressük az építészeti-urbanisztikai megoldását. Célunk egy olyan Mintatelepülés megtervezése, mely élelmiszer- és energiaellátás szempontjából önfenntartó módon képes működni, és alapegységként 10-15 család számára biztosít otthont, illetve termelő területet. Ez az alapmodul sokszorozható, kiterjeszthető a tervezési területre és azon túlra is. Koncepcionális feladatnak tekintjük a lokálisan rendelkezésre álló alapanyagok és erőforrások alkalmazását korszerű, könnyen elérhető, illetve akár újrahasznosított anyagok beemelése mellett, miközben szem előtt kell tartsuk az egyiptomi kulturális értékeket. Fontos, hogy több, világszerte alkalmazott technológia építészeti lehetőségeit és következményeit is megvizsgáljuk, továbbá a helyi - klimatikus és fizikai - körülményekhez illesztett, reális, de jövőbe mutató adaptációban gondolkodjunk.

Egyiptom népességét ellátó mezőgazdaság sebezhetősége és régió geopolitikai jelentősége miatt érdemes a témával foglalkoznunk. Alkotási-kutatási témánk egy lehetséges koncepciót vázol fel és megfogalmazza annak építészeti lehetőségeit. Az elképzelésünk szerint az Önfenntartó Mintatelepülés modellként szolgálhat az elkövetkezendő nehéz időkben.

csatolmány

szerzők

 • Nyirő Péter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Oleár Viktória
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Simon Laura
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék