Regisztráció és bejelentkezés

Védvonal határán - Mikháza

Tervünk alapja Erdélyben, a Maros megyei Mikháza településének sajátosságára épül. A kis falu magában hordozza a községre jellemző hagyományos építészeti jegyeket,emellett különlegessége, hogy több mint 10 éve itt fedezték fel a romjait, a római Limes védelmi rendszernek, amely Dacia-t, a római provincia keleti határát, szegélyezte.

Koncepciónk, a tervezési helyszín újraértelmezése, átépítése, oly módon, hogy egy átmenetet képezzen, amely a település tradicionális népi építészete, és az ókori római múltja között jelenik meg. Elsődlegesen meghatározó számunkra az erdélyi táj szépsége, a falu nyugodt hangulata és a település történelmi jelentősége volt. Majd a korszakokat áthidaló, kortárs, közös építészeti egységet képviselő vendéglátó központ kihívásokkal teli tervezése egyértelműsítette a motivációnkat a téma iránt.

Elképzeléseinket meghatározza, hogy lehetne a múltat, a hagyományt méltóan integrálni a jelenbe, összhangba hozni a modern építészettel.

Pályázatunkban arra a kérdésre szeretnénk választ adni, hogy mi az elméleti és gyakorlati eszköztára a történeti korok és a jelen összehangolt építészetének?

Alapvető gondolatunk a vendéglátó központról, a “reclaim” jegyében született, szeretnénk minél többet megőrizni az eredeti építményekből, melyek a telken találhatók.

Kulcsszavaink: római Limes, anyagszerűség, fa - kő, boronafal - római út, zöld, természet, helyi íz, csend, egyszerűség

Ezeket figyelembe véve szándékunk megválaszolni a bennünk megfogalmazódott kérdéseket, harmóniát kialakítani a korszakok között. Javaslatot teszünk arra, hogy tudnánk ezt az esszenciát úgy megtartani, hogy az nem vész el, mégsem korlátozza az újat, a jelent.

Célunk, hogy a központ egyszerre szolgálja ki a helyi lakosok, az ide látogató turisták, a régészek és kutatók igényeit is.

A tervezés során szeretnénk kidolgozni egy olyan összefogó építészeti értelmezést, amely végigkíséri koncepciónk kialakítását és képes magába foglalni mindazt, ami Mikházában értékes, kedves számunkra.

csatolmány

szerzők

 • Antal Jázmin
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szőke Zita Szonja
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék