Regisztráció és bejelentkezés

Perspektívák

Balat, török szó. Jelentése: elindít, kezdet.

A városrész története egészen a bizánci időkig nyúlik vissza, míg UNESCO-védettséget élvező faszerkezetű házai az Ottomán-korból maradtak ránk.

Multikulturális hely, mely a mai napig hűen őrzi a múlt lenyomatát.

Évszázadok óta itt találtak otthonra a nyüzsgő metropolisz forgatagában a frissen érkezett görög, örmény, zsidó és más nemzetiségek, majd a századelőn az anatóliai munkások is itt kezdték el új életüket.

Az ipar kivonulása és a régi tradicionális mesterségek eltűnése azonban regresszióba taszította a környéket. Drog, bűnözés, szemét, füst, elhagyatott vagy/és romos állapotban lévő épületek, lézengő emberek - kilátástalanság.

Ezek a problémák egy fajta önerősítő spirálként húzzák a kiemelkedő adottságokkal rendelkező területet a dzsentrifikáció, a gettósodás felé.

Az építész felelősséggel tartozik a társadalom felé. Koncepcióm egy a BME és Yildiz Technical Üniversiti által közös workshop keretében megismert helyszín, az Erdélyi követek szállása - rehabilitációját, új funkcióval való megtöltését célozza meg.

A fentebb részletezett társadalmi problémákra reflektálva egy közösségi tér létrehozására törekszem, mely művészetterápia, illetve használható szakmák oktatásán keresztül nyitna új perspektívát a helyi embereknek.

csatolmány

szerző

 • Kékesi Laura Emília
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Kiss Zsuzsanna Emília
  mérnöktanár, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Dr. Rabb Péter
  egyetemi adjunktus, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Dr. Kovács Máté Gergő
  tudományos munkatárs, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést