Regisztráció és bejelentkezés

Kisebbségek háza_ Erdélyi követek történeti szállásépületének rehabilitációja szociokulturális célra

Isztambul történeti félszigetének, az Aranyszarv-öböl nyugati partján fekvő Balat városrészének életét már az ókortól a kisebbségek jelenléte határozta meg. A többnyire zsidó negyedként számon tartott városrész népességének összetétele sok változáson ment keresztül az elmúlt évszázadokban.

A városrész történetének magyar fonala is van, az Erdélyi Fejedelemség az 1550-es évektől tartott fent követségi épületet Balatban. A ház Erdély Habsburg uralom alá kerülését követően a száműzött Thököly Imre kurucainak, majd a Rákóczi-emigráció tagjainak kezében volt. A 18. század közepétől isztambuli kézben lévő épület jelenleg romos állapotban áll a Macarlar Yokuşu (Magyar lépcső) ölelésében.

A 80-as évek deindusztralizációs folyamata szociális peremhelyzetbe taszította az egyébként sem stabil, túlnyomórészt zsidó, muszlim, örmény és roma közösséget. Az elmúlt időszak, főként az Aranyszarv-öböl közeli utcák dzsentrifikációs folyamata által generált gazdasági tevékenységekbe a közösség nem tud becsatlakozni. A foglalkoztatottság, az oktatás, a fiatalok sorsának, jövőképének formálása nehéz kérdés a negyedben.

Az Erdélyi követek házának környezete zöld sziget a sűrűn lakott városszövetben, kivételes helyzetben lévő, romos emlék a Fatihi-völgy tetején. A terület adottságainak, az emlékben rejlő potenciál kiaknázásának, használatának, ápolásának, a hely történetének, a kulturális múlt felelevenítésén túl reagálnia kell a környéken zajló társadalmi folyamatokra, meg kell próbálnia élő, hasznos hellyé válni a városrészben.

csatolmány

szerző

 • Kulcsár-Kilyén Róbert
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Kiss Zsuzsanna Emília
  mérnöktanár, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
 • Dr. Kovács Máté Gergő
  tudományos munkatárs, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

helyezés

I. helyezett