Regisztráció és bejelentkezés

Áramlatok

Vátozó életterek a balaton-felvidéki Király-kút völgyében

Az elmúlt néhány évben jelentős belső vándorlás indult meg Magyarországon, melynek következtében a vidéki, korábban kevésbé frekventált települések kerültek fókuszba, köztük a Balaton-térség is. A koronavírus miatt ez a belső áramlás felgyorsult, erőteljesebbé vált és ezzel párhuzamosan az Észak-balatoni falvak, községek lakossága rohamosan emelkedik, területük rendkívüli mértékben növekszik.

Fontos kérdéseket vetnek fel, hogy a más életminőséghez, életvitelhez, körülményekhez, épített környezethez szokott emberek a helyi lakosság életében milyen változásokat indítanak el. A helyi identitást és kultúrát hogyan befolyásolják, hogyan viszonyulnak a meglévő adottságokhoz, értékekhez és ennek milyen kézzelfogható, érzékelhető jelei mutatkoznak. Milyen infrastrukturális, urbanizációs változások következnek be, hogyan módosul a településhálózati rendszer, tehát a város, mint központ és a falu hierarchiája, kapcsolata. A nagyvárosokhoz való kötődés - párhuzamosan a falvak fejlődésével - lassan csökken. Az otthonról történő munkavégzés lehetősége és az önellátó közösségek, helyi vállalkozások fokozódó népszerűsége és térnyerése is ezt erősíti.

A Balaton-felvidék rendkívül összetett folyamatainak vizsgálatát egy kiválasztott település modelljével közelítjük, így találtunk rá Lovasra. A kutatási terület szűkítése után felvettük a kapcsolatot falu főépítészével és polgármesterével, illetve ellátogattunk a településre, bejártuk az esetleges fejlesztések szempontjából érdekes pontjait. Következő lépésben a lakosokat szeretnénk megszólítani, feltérképezni a véleményüket, igényeiket Lovas jövőjével kapcsolatban. Ennek eszköze első körben egy kérdőív lesz, amelyben egyrészt az általunk javasolt új funkciókkal, fejlesztési irányokkal párbeszédet kezdeményezünk, de teret hagyunk a kitöltőknek a kreativitásra, a falu képének szabad formálására. Így készítünk elő egy közösségi fórumot, ahol már személyesen beszélgethetünk és tervezhetünk a falu apraja-nagyjával. Ezzel párhuzamosan megkeresünk olyan szervezeteket, projekteket, amelyek szintén a Balaton-felvidéken zajló folyamatokat kutatják.

csatolmány

szerzők

 • Tóth Kincső
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Gátfalvi Eszter Petra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Béres Luca
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Nagy Iván
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék