Regisztráció és bejelentkezés

Ellentétek Zsámbék árnyékában

A zsámbéki romemlék az egész ország számára jól ismert, kedvelt kirándulóhely, a helyiek találkozási pontja, rendezvények helyszíne.

A premontrei templom 1234 körül épült, melyet a pálos rend bővített egy kolostorral. Fennállásának majdnem 800 éve alatt számos viszontagság érte, melynek következtében válságos állapotba került. Ezt később több műemlékvédelmi helyreállítás próbálta megmenteni, olyan neveket felvonultatva, mint Möller István vagy Lux Géza, a magyar műemlékvédelem kiemelkedő alakjai.

Célunk hazánk egyik legjelentősebb romemlékének méltó környezetbe foglalása, szerepének kiemelése és biztosítani a látogatók számának növekedését, ami a rom állapotának fenntartásához járulna hozzá. Tervünk tartalmazza egy látogatóközpont létesítését, magában foglalva a lapidáriumot és különböző kiszolgáló létesítményeket, valamint a templom környezetének rendezését.

Koncepciónk alapját az ellentétek képezik, ahogyan mindegyik rom ellentét önmagával is: ami most az anyagtalan lég, ott egykoron falak magasodtak. Építészeti rendszerként a kolostor formájához nyúlunk vissza, ám annak negatív párját használva. Az építészetben a forma egyszerre cél és mozgató ok. A funkciónk meghatároz egy mozgást, amely feltételez egy mozgatót, ehhez a középkori építészetre reflektálva a fényt vesszük igénybe, ami a materiális teljes kontrasztja, az anyagtalan, a tiszta.

„Harminc küllő kerít egy kerékagyat, de köztük üresség rejlik: A kerék ezért használható. Agyagból formálják az edényt, De benne üresség rejlik: Az edény ezért használható. A házon ajtót-ablakot nyitnak, Mert belül üresség rejlik: A ház ezért használható. Így hasznos a létező És hasznot-ad a nemlétező.”

Lao-ce: Tao-te-king. Fordította Tőkei Ferenc prózafordítása alapján Weöres Sándor, Magyar Helikon, 1980

csatolmány

szerzők

 • Gyömbér Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kis Noémi
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Halmos Balázs
  egyetemi adjunktus, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék