Regisztráció és bejelentkezés

Tér hiány

A zsámbéki romtemplom egyike a legfontosabb fennmaradt magyarországi műemlékeknek. Ez az egyedi épület a község észak-nyugati oldalán emelkedő hegy lankás teraszán áll, s több száz éve uralja a Zsámbéki-medencét.

Ez idő alatt a terület több családhoz, rendhez is tartozott, akik mind a kor stílusának, mind az igényeiknek megfelelően alakították. Az Aynard nemzetség alapította a premontrei kolostort, a pálos rend újjáépítette a monostort és gótikus stílusban felújította a templomot.

A bazilikát sok száz évig csak fejlesztették, újjáépítették és használták, ennek folyamatnak az 1763-as földrengés vetett véget, mely súlyos károkat okozott. Ezt követően a helyi közösség „kőbányának” használta a maradványokat.

A múltban a helyreállítására számos ötlet született, közülük némelyik részben meg is valósult. Ennek köszönhetően találhatók különböző anyagokú kiegészítések, megerősítések a rom területen. Az eredetileg háromhajós, keresztház nélküli, két nyugati tornyos, háromapszisos elrendezésnek napjainkban már csak töredéke áll.

Építészeti beavatkozásunk célja az egykor létező szakrális tér megidézése, ügyelve, hogy mindez illeszkedjen a történelmi korok által kialakított jelen kompozícióhoz. Fontosnak tartjuk, hogy a látogatók megismerjék a hely történetét, továbbá a helyi lakosok életének még szervesebb részévé tudjon válni.

(fotó: String Vienna / Numen)

csatolmány

szerzők

 • Sétáló Mirella
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Polito Balázs Árpád
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Kiss Zsuzsanna Emília
  mérnöktanár, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék