Regisztráció és bejelentkezés

Isztambul–Feriköy Protestáns kápolna és temető

Isztambul–Feriköy Protestáns kápolna és temető

Cserháti Dániel Lóránt

Konzulens: Dr. Zafer Sağdıç, Dr. Kovács Máté Gergő

Törökország történeti városában Isztambulban, a Történeti Félszigettől északnyugatra, Şişli városrész szívében a város sűrűjében található egy apró kápolna és egy temető, mely a városból kiszakadva visszatekint a helyi európai közösségek múltjába.

Ezt, az értékes területet I. Abdülmedzsid (uralk.: 1839–1861) szultán adományozta a protestáns közösségeknek 1857-ben. Mindez a köztársaság kikiáltását megelőző, későoszmán időszakban, az úgynevezett Tanzimát-korszakban, az uralkodó által bevezetett reformok idejében történt, utat mutatva a más vallásokkal szembeni elfogadás irányába. A tizenkilencedik század közepétől kezdve a Történeti Félszigettől északnyugatra fekvő területen gyors városnövekedés zajlott, melynek hatására a terület mára teljesen integrálódott a városszövetbe. A közel 22 millió lakost számoló Isztambulban mégis képes volt fennmaradni, sőt szinte időben és térben elszakadva a falakon kívüli modern nagyvárostól, a város kulturális gazdagságának és sokszínűségének emlékművévé válni.

A rendkívül izgalmas történelmi és urbanisztikai kontextus egy páratlan területet eredményezett, mely nyolc-tíz európai közösség sírjait rejti, visszanyúlva egészen a 15. századig. Ezen közösségek jelenleg is, egymással szorosan együttműködve, aktív szerepet vállalnak a területen található sírok és épület dokumentálásában és kutatásában.

Az idei nyáron, négy magyar és öt török hallgatótársammal, volt lehetőségem részt venni az Isztambulban található neo-gótikus Feriköy-i protestáns kápolna és temető felmérésében, melyen az isztambuli Yıldız Műszaki Egyetem és a BME oktatói és hallgatói közösen dolgoztak. TDK kutatásomban a kápolna múltjával és jelenével fogok foglalkozni, együttműködésben a felmérést szervező tanárokkal, így folytatva és összegezve az ott elkezdett munkát.

szerző

 • Cserháti Dániel
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Zafer Sağdıç
  Assistant Professor , Yıldız Technical Univeristy (külső)
 • Dr. Kovács Máté Gergő
  tudományos munkatárs, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék