Regisztráció és bejelentkezés

LEGOszerű építészet - Modul rendszerben megjelenő kortárs épületek épületszerkezeteinek kihívásai.

LEGOszerű építészet

Modul rendszerben megjelenő kortárs épületek épületszerkezeteinek kihívásai

LEGOból való építkezésnek csak a képzelet szab határt. Igaz ez a moduláris építészetre is melyek megoldásai tág keretek között mozognak. Tervezés és építés során felmerülnek esztétikai és az építészeti szabadsághoz kapcsolódó kérdések, csakúgy, mint az épület funkcionalitására vonatkozó problémakörök.

Ez a tervezést segítő rendszer jelentős előnyt nyújthat a kivitelezés során gyakran felmerülő nehézségek esetén, hiszen az előregyártott szerkezetek összeépítése sokkal kevesebb időt, helyszíni munkaerőt és kevesebb energiát igényel, mint egy teljesen hagyományosan készülő épület. Manapság egyre inkább keressük azokat az építészeti megoldásokat, amelyek energia és költséghatékonyak lehetnek.

A dolgozatunk célja olyan megvalósult épületek és épületszerkezetek felkutatása, ahol a modularitás fontos szempont volt és építészeti értéket hordoznak magukban. Az épületeken elemezzük a modul rendszerben tervezett vagy kivitelezett épületek számunkra érdekes építészeti és épületszerkezeti kérdéseit, illetve feltárjuk a modularitás mögött megbúvó szerkesztési, épületszerkezeti, technológiai kihívásokat és logikát. Szeretnénk válaszokat találni moduláris épületszerkezetek előírásoknak megfelelő kialakítására az esztétikai igények kielégítésével, ilyen lehet a hőszigetelések síkjának meghatározása, vízszigetelések folytonos vonalvezetése, kellő akusztikai komfort kialakítása. Mindezek mellett szeretnénk rávilágítani arra, hogy a modularitás nem azonos jelentésű a monotonitással, hogy ezeknél az épületeknél a funkcionalitás és egy meghatározott képlet mellett az építészeti szabadság és egyediség is ugyanúgy helyet kap.

Kutatásunk során a reverse engineering módszerét alkalmazva megépült moduláris épületek szerkezeteinek megértésével, elemzésével, és tovább gondolásával próbálunk különböző szerkezeti megoldásokat kialakítani, valamint arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy a modularitásban van-e olyan általános épületszerkezet-tervezési tendencia vagy módszertan, amely kiindulási pontot adhat a jövő épületeinek tervezésében.

csatolmány

szerzők

 • Vinkovics Réka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Popa-Müller Victor Dávid
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Heincz Dániel
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék
 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést