Regisztráció és bejelentkezés

BARLANG - Természetes sziklafal megjelenése belső terekben

Kutatásunk középpontjába egy hangsúlyos kortárs építészeti elemet helyeztünk, mely nem más, mint a természetes sziklafal megjelenése építészetileg igényes belső terekben. Az utóbbi időben egyre több szakmai lap publikál olyan építészeti alkotásokat, amelyekben a sziklafal mint design elem jelenik meg. Felkeltette az érdeklődésünket, hogy milyen módszerekkel valósíthatóak meg és milyen kihívásokat rejthet magában épületszerkezeti szempontból.

Az legfontosabb kérdésként azt fogalmaztuk meg, hogy ehhez a már adott természeti elemhez hogyan, milyen építészeti elemekkel, elemkészlettel illetve szerkezettel lehet csatlakozni, továbbá milyen építészeti, belsőépítészeti koncepció része lehet a sziklafal és ezek függvényében hol tud elhelyezkedni az épületen belül. Az épületszerkezeti szempontrendszerek alapján a legizgalmasabb kérdésnek a nedvesség és hőmérséklet elleni védelem felkutatását valamint a csatlakozás építészeti lehetőségeit találtuk.

A témát megépült alkotások felkutatásával és elemzésével próbáljuk körüljárni, melyek elsődlegesen lakóépületek, illetve kisebb középületek. Ezen épülettípusok huzamos emberi tartózkodásra szolgálnak, így fontos szempont az emberi komfort igények figyelembe vétele. További szempontként felmerül a költséghatékonyság és egyszerű kivitelezés kérdésköre.

Kutatásunk célja, hogy a tanulmányunkat elolvasva inspirációt nyújtsunk a sziklafal alkalmazásához építészeti alkotásokban. Elemzésünk nem csak építészeti-esztétikai oldalról közelíti meg a témát, hanem annak épületszerkezeti vonatkozásait is vizsgálja és összegzi. Reméljük, hogy a tanulmányban összefoglalt ismeretek kiindulópontként tudnak szolgálni egy hasonló tervezési folyamat során.

csatolmány

szerzők

 • Kordás Rebeka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Pásztor Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Heincz Dániel
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék