Regisztráció és bejelentkezés

In memoriam: Vízmű székház

Ki ne ismerné a Váci út és a Dózsa György út sarkán álló ikonikus toronyházat, a Fővárosi Vízművek székházát. A KÖZTI-ben Hofer Miklós irányítása alatt tervezett épület a hazai modern építészet egyik jeles alkotása, mely egyben a korszak "védjegye". Az építész mindvégig közismert volt alaposságáról, a műszaki szempontokat maximálisan figyelembe vevő, és az iparosított építésmódokat is kihasználó, mégis igényes, finom épületeiről.

Korunk rohanó tempója és megváltozott igényei más típusú irodákat követelnek, illetve az épület életkora is indokolta az épület felülvizsgálatát. Az átalakítás terveit Pottyondy Péter, a KÖZTI stúdióvezetője készítette munkatársaival. A terv megpróbálta megőrizni az eredeti épület karakterét, ugyanakkor az irodaház modern, a mai kornak megfelelő követelményeket is kielégítő épületté alakult volna. A terv értékei ellenére a beruházó mégis az épület lebontása mellett döntött, ilyen módon sajnos az épület és egy korszak lenyomata válna semmivé. Jelen dolgozat célja, hogy ezeket az értékek még a bontás előtt dokumentálásra kerüljenek és a tapasztalatokat kiértékelve sikerüljön megőrizni azokat utókor számára.

A dolgozatban több kérdés megválaszolását tűztem ki:

Melyek azok a változások, amelyek miatt az épület nem élte túl az igények változásait? Milyen következtetésekre juthatunk, amikor az eredeti terveket összevetjük a megvalósult épületszerkezetekkel? Hogyan, milyen minőségben valósult meg az épület, melyet a tervező megálmodott? Hogyan reagál egy átalakítási terv a felmerülő problémákra az építészeti értékek megőrzése mellett? Milyen esetleges hibák vezettek az épületszerkezetek olyan fokú romlásához, hogy a bontás mellett döntöttek? Hogyan menthető meg bontása ellenére egy épület, hogy azok is láthassák, akik talán ma még meg sem születtek?

A dolgozat célja, hogy ezen kérdések megválaszolása után egy teljes képet kapjunk egy épület születéséről és annak "haláláról" és megőrizzük annak emlékét a jövő számára.

szerző

  • Büki Dávid
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Dobszay Gergely
    egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék