Regisztráció és bejelentkezés

Vízszigetelések pontszerű átszúródásának kísérleti vizsgálata különböző hőszigetelő aljzatok esetében

A kortárs építészet egyik hangsúlyos motívuma az úgynevezett burkolt tető, melynek lényege, hogy a tetőt a homlokzatburkolattal azonos anyag fedi. Ezen épületek tervezési elmélete az, hogy az épület homogén, a tető hajlásszögét a tömegformálás, illetve gyakran a rálátás határozza meg.

A burkolt tetők tipikus rétegrendjében a hő- és vízszigetelés fölött a burkolatot tartó vázrendszer helyezkedik el, melyet konzolok rögzítenek a teherhordó ferde födémhez. A speciális rétegrendi helyzet miatt a vízszigetelés sokkal durvább mechanikai igénybevételnek van kitéve a kivitelezés alatt, mint a végleges működési állapotban (pl.: a szigetelés megcsúszása, gyűrődése, kiszakadása, átszúródása stb.). A vonatkozó szabványok, irányelvek és a tudományos szakirodalom nem adnak támpontot a burkolt tetők hő-, és vízszigetelő anyagainak kiválasztásához. Az anyaggyártók az anyagaikat általában önmagukban, a beépítési környezettől függetlenül mérik és minősítik.

A kutatás során a legkülönfélébb kombinációkban nagyszámú víz- és hőszigetelés fajtát vizsgáltunk pontszerű teher hatása alatt. Fontos, hogy a mérés nem külön a hő- vagy vízszigetelés, hanem a két anyag együttes viselkedésének megfigyelésére irányult, és ebben a tekintetben kísérletünk hiánypótló. Labor körülmények hiányában egyedileg gyártott kísérleti berendezésen végzett méréssorozatunk eredményei alapján számszerűsíthető összehasonlításokat és megalapozott ajánlásokat tudunk adni ilyen szerkezetek tervezői számára.

csatolmány

szerzők

 • Heincz Dániel
  építészmérnök
  nappali
 • Árkovics Lilla
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék