Regisztráció és bejelentkezés

Papírreális

Papírból házat?

Ez elsőre furcsán hangozhat...a papír, mint fogalom ez esetben nem a megszokott kontextusában szerepel. Az emberek többsége úgy gondol a papírra, mint adattárolási lehetőségre, hiszen a papír története összekapcsolható az írás kialakulásával. További elterjedt felhasználási területei (papírdoboz, papírzsebkendő, papírpénz, csomagolópapír) sem az építőiparban való alkalmazását helyezik előtérbe – nem véletlenül.

Tudományos értekezésünkben kitérünk a papír minél szélesebb körű felhasználására, valamint megvizsgáljuk a homogén papírház építésének lehetőségét. Célunk, hogy a társadalomban az ezzel kapcsolatban kialakult fenntartásokat eloszlassuk.

Dolgozatunk elméleti megalapozásához itthoni valamint külföldi forrásokat és tudományos eredményeket is felhasználtunk. Itthoni eredményként Oroszlány Miklós TDK dolgozatát említenénk elsősorban, aki a papír felhasználását szintén több építőipari példán keresztül elemezte. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne egy új, hanem egy újrahasznosított anyagból készült építőanyagot hozzon létre. Kutatása lezárásául saját kezűleg készített papírtéglát (víz-újságpapír elegy összetömörítve, majd kiszárítva) vizsgálta meg vízfelvétel és teherbírás szempontjából.

Külföldön - leginkább Ázsiában - a papír felhasználása sokkal inkább elterjedt az építészetben, ez részben kulturális különbségekkel magyarázható. A megvalósult építményeket tekintve nem meglepő, hogy napjainkban Shigeru Ban a legismertebb “papírépítész”. Hozzá hasonlóan nem egy új elemet kívánunk létrehozni, csupán a meglévő újrahasznosított papíripari termékekből kialakítani elemeket. Célkitűzésünk más anyagok jelenlétének minimalizálása egy épületben. Vizsgálati metódusunk a következő: kiindulásként kiválasztjuk a homogén ház alapanyagaként használt produktumokat, majd különböző tulajdonságaira és azok javítási lehetőségeire térünk ki elvégzett kísérleteink alapján.

Mérlegelve az anyag pozitív és negatív tulajdonságait, szeretnénk a papírban rejlő lehetőségekre felhívni a figyelmet.

csatolmány

szerzők

 • Máthé Virág
  építészmérnök
  nappali
 • Péter Dóra
  építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Páricsy Zoltán
  , Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Borosnyói Adorján
  egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék