Regisztráció és bejelentkezés

Magasházak és fenntarthatóság: átfogó értékelés gyakorlati esettanulmánnyal kiegészítve

Több, mint száz tudományos publikáció, konferencia kiadvány, műszaki leírás, esettanulmány; számos könyv és előadás a témában és egy mintaprojekt képezi a tanulmány alapját, melynek célja, hogy átfogó értékelést adjon a magasházak fenntartható tervezésének részleteiről, mai szintjéről és kilátásairól a jövőre nézve.

Magasházak és felhőkarcolók mindennapi témái a tudományos és közösségi párbeszédnek annak ellenére, hogy a különböző alapfogalmak meghatározásai sem világszerte egységesek. A magasházak megszületésének legfontosabb okai széles körben tárgyaltak, azonban a fejlődésüket befolyásoló okok kevéssé. Általában cask néhány szempontból csoportosítjuk ezeket az épületeket, holott jelentős kutatási potenciál rejlik ezek komplex módon történő osztályozásán alapuló következtetéseken. A globális környezettudatos mozgalom fejlődésének farvizén erős építészeti trend keletkezett a zöld technológiák és fenntarthatóság köré mára egy ‘zöld’ versenyt eredményezve. Mivel a magasházak épített környezetünk legmeghatározóbb elemei, a körülöttük összpontosuló figyelmet jól használhatnánk fenntartható építészeti gyakorlat előmozdítására. A zöld- és fenntartható építészet fogalmait gyakran pontatlanul, egymással felcseréve, vagy éppen más fogalmakkal - mint például ölologikus tervezés, bioklimatikus tervezés, naturális tervezés, szoláris tervezés, passzív tervezés, nettó zéro energiás tervezés – összekeverve használják. A zöld nem feltétenül fenntartható, és fordítva annak ellenére, hogy szoros kapcsolat van köztük. A klimatikus viszonyok nagyon fontosak, hiszen alapjaiban befolyásolják a rendelkezésre álló tervezési eszközöket és a kész épületek teljesítményét. Számos értékelési rendszer létezik épületeink környezettudatosságára irányulóan, de egyik sem elég összetett ahhoz, hogy lefedjen minden fenntarthatósághoz kapcsolódó fontos szempontot. Ezen felül nem létezik specifikusan magasházakra fejlesztett értékelési gyakorlat. Kevés adat érhető el megvalósult, tanúsítvánnyal rendelkező épületek gyakorlati energiafogyasztásáról. A nemzetközi jogalkotás még nem érlelt ki magából megfelelő kerettörvényeket annak érdekében, hogy az épületek tulajdonosait adatszolgáltatásra kötelezze. Tanúsítványokkal rendelkező épületek valós adatok nélkül félrevezetik a közvéleményt és általános bizalmatlanságot keltenek. A

fenntartható magasház fogalmának elméleti létezését még mindig vitatják, holott számos gyakorlati érv és esettanulmány szól ennek ellenkezőjéről. A szerző gyakorlati tapasztalatai alapján számos új tervezés-módszertani szempont játszik fontos szerepet a fenntartható projektek felé vezető gyakorlatban. Saját kísérleti projekten keresztül mutatom be a korábban értékelt szempontok egy részét, melynek keretein belül egy létező terven végzek módosításokat. Az életciklusra vonatkoztatott energiafogyasztás- és költségbecslések világosan mutatják a változtatások hosszútávú megtérülését; azonban külső – az ügyfél oldaláról mutatkozó – okokból számos fenntarthatósági szempont marad érintetlenül.

szerző

  • Bakos Bálint
    építészmérnök műszaki
    nappali

konzulens

  • Dr. Reith András
    ügyvezető, ABUD Mérnökiroda Kft. (külső)