Regisztráció és bejelentkezés

Városi léptékű környezettudatos minősítő rendszerek összehasonlítása és értékelése

A jelenlegi épített környezetünkre jellemző a gyorsuló urbanizálódás, az energiafogyasztás és hulladéktermelés növekedése és a történelmi és kulturális örökség pusztulása. A városok ezen negatív környezeti hatásai mellett nyilvánvaló, hogy a fenntarthatóság vizsgálatára nagy figyelmet kell fordítani.

A fenntarthatóság integrálására az építőiparban a 90-es évektől használják a környezettudatos minősítő rendszereket. A csak épületeket értékelő minősítések nemzetközileg már elterjedtek, a városrész léptékre vonatkozó rendszerek alkalmazása még kezdeti fázisban jár.

Az önkéntes alapú rendszerek közös jellemzői, hogy pontozásos módszerrel előre meghatározott szempontok alapján többfokozatú értékelést biztosítanak. A minősítések a tervezési fázistól kezdve bekapcsolódnak a folyamatba, mert a fejlesztés környezetre gyakorolt hatása jelentősen befolyásolhatja az eredményeket. A projektek tervezési szakasza után a kivitelezési és üzemeltetési fázisainak együttes összegzése történik. A projektek fizikai jellemzői mellett a lejátszódó folyamatok és a hozzáadott szellemi értékek is minősítésre kerülnek.

A minősítő rendszerek témakörökbe csoportosítják a krediteket. Egy kredit jellemzője, hogy egy bizonyos fenntarthatósági szempont megjelenését a fejlesztésben az általa meghatározott követelményekkel biztosítja, és ezek teljesítését értékeli. Néhány minősítési rendszer megkülönböztet kötelező és önkéntes krediteket, így biztosítva a legfontosabb városi fenntarthatósági célok jelenlétét. A kreditek indikátorokon keresztül összegzik a fejlesztés teljesítményét. Ezen objektíven mérhető statisztikai jellemzők teljesítendő értékeiket az egyes országok saját gazdasági, környezeti és társadalmi rendszeréhez igazodva készítik el.

A minősítő rendszerek iránti érdeklődés a hatóságok, a nemzetközi befektetők és az ingatlanfejlesztők körében is egyre fokozódik. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy egyes minősítések hazai használata milyen feltételek mellett lehetséges.

A dolgozatban a BREEAM, LEED, CASBEE és a DGNB települési szintű minősítő rendszerek összehasonlításával és értékelésével foglalkozom.

szerző

 • Orova Melinda
  építészmérnök műszaki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Reith András
  ügyvezető, ABUD Mérnökiroda Kft. (külső)
 • Hrabovszky-Horváth Sára
  egyetemi tanársegéd, Épületszerkezettani Tanszék