Regisztráció és bejelentkezés

Fényhatások testeken és felületeken A centrális megvilágítás jelentősége és geometriája

A fény fontos szerepet játszik az építészet világában. A fényes felületek vonzzák a tekintetet, a megvilágított elemek kiemelt jelentőséget kapnak a fénynek köszönhetően.

A fény és az árnyékok egymáshoz való viszonya testet ad a formáknak, mélységet a tereknek. Ezért fontos az építészek számára, hogy tisztában legyenek vele, milyen irányú és minőségű fényhatások érik majd a megépült alkotásaikat, milyen árnyékot fognak vetni az egyes szerkezeti, vagy éppen dekorációs elemek.

Ehhez nagy segítséget nyújtanak bizonyos 3 dimenziós modellező és látványterv készítő programok. Ennek ellenére nem árt ismerni a megvilágítás-típusok geometriai rendszerét, tulajdonságait.

Az Építészmérnöki Kar Ábrázoló geometria című tárgyának keretein belül csak az olyan esetekkel foglalkoztunk, amelyeknél a fénysugarak párhuzamosan érkeznek a megvilágított felületekre, mint például a napfény. Viszont a közelről, pontszerű fényforrásból származó, centrális megvilágítást - amilyen egy spot lámpa fénysugara - nem vizsgáltuk, pedig az épületek mesterséges megvilágítására épp ilyen fényforrásokat használnak.

Ezért választottam dolgozatom témájának a centrális megvilágítás elemzését.

szerző

  • Lőrincz Dóra
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Szoboszlai Mihály
    egyetemi docens, tanszékvezető, Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék