Regisztráció és bejelentkezés

Homokhátsági tanyák épületeinek környezettudatos, értékmegőrző rehabilitációja

Társadalmunk folyamatos alakulásban van. Az egész világot formáló környezeti, gazdasági és társadalmi változások az egyes emberek szintjén is, mindannyiunk hétköznapjaiban is éreztetik hatásukat. Egyéni háttértől és érzékenységtől függően ezekre a jelenségekre ki-ki máshogy reagál: vannak akik ugyanúgy élik tovább életüket, vannak akik váltásra kényszerülnek és vannak olyanok akik önszántukból vállalják a változást.

Egyre gyakrabban lehet olyan emberekkel találkozni, akik vidékre költöznek, mert a városi életüket kiszolgáltatottnak és túlterheltnek érezve egy békésebb, függetlenebb életformára vágynak. (a központosított rendszerektől függetlenebb) Az ilyen emberek közül én azoknak eredtem nyomába, akik országunk egyik sajátos eltűnőben lévő létformáját, a tanyasi életet választották.

Kutatásom során arra kerestem a választ, hogy a tanyákon ma megtalálható épületek mennyire képesek befogadni a mai embert és igényeit. Vizsgálatom során kiértékeltem a hagyományos népi épületszerkezetek teljesítményét a mai követelmények alapján majd megvizsgáltam, hogy milyen lehetőségek adódnak a korszerűsítésükre. Ez utóbbi esetben mindvégig szemelőtt tartottam a tanyai építkezés sajátosságait és gondolkodásmódját, megőrizvén abból a ma is kötöttséget vagy értéket képviselő elemeket.

Kutatásom eredményeképpen azt fogalmazhatom meg, hogy a korszerű követelmények mentén újragondolt hagyományos népi épületszerkezetek használata a homokhátsági tanyák esetében ma is indokolt lehet, nem csupán a kézenfekvő értékmegőrző vagy az egyre több teret nyerő ökológiai szempontok, de az általános műszaki és gazdaságossági szempontok alapján is.

szerző

 • Medvey Boldizsár
  építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Lányi Erzsébet
  oktató, egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék