Regisztráció és bejelentkezés

A "múlt" digitalizálása

A BIM (Building Information Modeling) egy olyan folyamat, amelyet elsősorban épülettervezés és kivitelezés területén használnak, egy intelligens, digitális épületmodellt használva ad további értéket, információt az épületek teljes életciklusához, ezáltal üzemeltetéséhez. Egy hatékony kommunikációs eszköz és információ forrás.

A már meglévő épület(amelyek nem digitális tervezés útján letek tervezve és kivitelezve) felújítása, átépítése, bővítése, üzemeltetése túlnyomó többségben nem BIM-en keresztül zajlik. A háromdimenziós modellek használata segíti az épületek jobb megismerését, hatékonyabbá teszi a kommunikációt a használókkal, könnyebbé, költséghatékonyabbá teszi az üzemeltetést, illetve létrehoz egy közös információ forrást, egy adatbázist, amit minden szakág használni tud.

Kutatásunk során tárgyaljuk hogyan is néz ki egy modell különböző részletezettségi szintek esetén, illetve hogy egy már meglévő épület megmodellezésénél mi a szerepe ennek, milyen mennyiségű, milyenségű információ szükséges a BIM modellben, hogy az ki tudja szolgálni a létesítmény üzemeltetést, fenntartást. Mindezt esettanulmányok elemzésével, vizsgálatával tárjuk fel, bemutatva két különböző tervező programon keresztül egy-egy modell működését mik a különbségek, határaik bevihető és kinyerhető információk terén, milyen kiegészítő programok alkalmazása lehetséges, illetve a különböző formátumokat, csatolási lehetőségeket.

Mindezen keresztül bemutatjuk, mire képes a digitalizálás, a BIM az épületek tervezésének, kivitelezésének koordinációján túl.

szerzők

 • Zámbó Kamilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Vereckei Szilvia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Kovács Ádám Tamás
  tanársegéd, Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék