Regisztráció és bejelentkezés

Modern hajlék – egy szerény álom nyomában

Hassan Fathy, a XX. század legismertebb egyiptomi, nemzetközi jelentőségű kortárs építésze, életművének igen fontos szegmense New Gourna falu megszületése. Újragondolt egy ősi, egyszerű építési módot, és gyorsan el is készültek vályogból a szerény lakóházak első példái. Sajnos az építmények már egyre kevésbé lelhetőek fel, pusztulásuk igen felgyorsult. Jelentős viszont a falu időbeni hatása; napjainkban is értékes példája a vernakuláris építészetnek.

Szerencsém volt pár hónapja személyesen is megtapasztalni a helyet, az egyszerűségében rejlő zsenialitását, de mindemellett a pusztulását is átélhettem. Fontosnak tartom Fathy művének továbbélését, habár fizikailag ez egyre kevésbé tűnik lehetségesnek. A szellemi értéke azonban megőrizhető és továbbvihető hozzállásának követésével, amelyhez szemléletének mélyebb megismerése szükséges.

Izgalmas feladatnak tartom a tervezést a mai vonatkozásban. A Nílus völgyében az erőforrások jelentősen fogynak, a populáció pedig folyamatosan nő. Habár már számos új anyag, és egyre több példa is rendelkezésünkre áll a demográfia kihívását követő építészetre, a feladat egyre nyitottabb.

A tervezés előtt esettanulmányokban keresem a hagyományos iszlám és a kortárs építészet közötti párhuzamokat, különbségeket, a régi hatását az újra. Végül kísérletet teszek a tradicionális elemek sikeres adaptálására egy szerkezetileg korszerű, de felfogásban Fathy-hű házban.

csatolmány

szerző

  • Vörös Augusztina
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Vasáros Zsolt
    egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést