Regisztráció és bejelentkezés

Export Novecento

A 19.-20. század fordulója és a 20.sz első fele az európai politikai színtéren a nacionalizmus virágzását, az újkori imperializmust, a gyarmatbirodalmak világát és az első világháborút, majd a szélső jobboldali, fasiszta ideák elterjedését jelentette. Ebben a közegben alakult ki a modern mozgalom, mely számos baloldali eszmét zászlajára tűzött - filozófiája, formai megoldásai átjárták a gyarmattartó társadalmakat is. Az afrikai kolóniákon számos épület, városrész, város jött létre a modern építészet szellemében, ezek közül dolgozatunkban első sorban az olasz gyarmatbirodalomhoz tartozó Eritrea fővárosával, Asmarával foglalkozunk.

Miközben Németországban a nemzetiszocialista rendszer akadályozta a Bauhaus működését, Asmara modern városrésze Mussolini megbízásából épült 1937-től kezdve. Most, csaknem száz év elmúltával rengeteg kérdés merül fel az immár helybeliek által használt, tisztán modern, expresszionisa, futurista várossal kapcsolatban: az építés helyén teljesen idegen és előzmény nélküli épületek felhúzása csupán az elnyomó rendszer egy megnyilvánulása volt, annak hegemóniáját hirdette? Vagy az építészek valóban hitték, hogy a modern egyetemesen jó megoldásokat adhat a világ bármely pontján? Esetleg csupán kihasználták, hogy a kritikusaik számára érdektelen Afrikában megvalósíthatják legmerészebb ötleteiket is? Kísérletezés volt ez, hogy bővítsék építészeti eszköztárukat, s majd később felhasználják tapasztalataikat európai karrierjük során? Megpróbálták a modernt annak a helynek a "képére szabni", ahol építenek, figyelembe venni klimatikus adottságokat, használtak tradicionális, jól bevált elemeket? Befolyásolta ez a későbbi építészeti fejlődést a környezetében, és ha igen, milyen eredménnyel?

Dolgozatunkban Asmara építészeti kincseit, a város kialakulását és mai állapotát elemezzünk, valamint megpróbáljuk kideríteni, mi miatt merült majdnem teljes feledésbe ez az időben megrekedt tér. Ezen felül kísérletet teszünk egy lehetséges tanulmányút kutatási programjának kidolgozására is.

Szakirodalom:

Antoni, Folkers, Modern Architecture in Africa, Amsterdam, SUN Architecture and Author,2010

Stefan, Boness, Asmara - Africa´s Jewel of Modernity, Jovis Verlag, Berlin, 2016

Stefan, Boness, Asmara - The Frozen City, Jovis Verlag, Berlin, 2006

Edward, Denison, Guang, Yu Ren, Naigzy, Gebremedhin, Guang, u Ren, Asmara: Africa; Secret Modernist City, 2003

A., Sartoris, Gli elementi dell’architettura funzionale. Sintesi panoramica dell’architettura moderna, Milano, Editore Ulrico Hoepli, 1935

N., Labanca, Oltremare. Storia dell’espensione coloniale italiana, Bologna, Società editrice il Mulino, 2002

C. Cresti, B. Gravagnuolo, F. Gurrieri, Architettura e città negli anni del fascismo in Italia e nelle colonie, Firenze, Angelo Pontecorboli Editore, 2004

A. Pica, Architettura moderna in Italia, Milano, Editore Ulrico Hoepli, 1941

Sean Anderson - Modern Architecture and its Representation in Colonial Eritrea

Mia Fuller - Italy's Colonial Futures: Colonial Inertia and Postcolonial Capital in Asmara

Mike Davis - Planet of Slums

szerzők

 • Dávid Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

 • Pokol Júlia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék