Regisztráció és bejelentkezés

Átmenet

Kollégium szerepe ma.

A kollégium az egyetemi élet színtere, közösségi tér, találkozóhely, lakhely, a tanterem folytatása. "Társadalmi mikró-ökoszisztéma." Mi az a tér, ami elősegíti a társadalmi összetartozás-élmény kialakulását?

A kollégium otthon helyett otthon. Átmeneti állapot a család nyújtotta megszokott biztonság és az önálló ismeretlen között. A kollégiumok védett környezetet biztosítanak a családról való leszakadáshoz, az önálló élet megalapozásához, mind szociális, mind anyagi szempontból, egy olyan helyen, ami a közösségben lakás egyik leggyakoribb formája.

A magyarországi kollégiumok jellemzően egy formulát követnek térszervezésükben: 2-3-4 fős középfolyosóról nyíló szobák, közös használatú kisebb konyhákkal, fürdőszobákkal, a szintek között szétszórt kisebb-nagyobb közösségi terekkel, és olyan (150-200) fős befogadóképességgel, amiben a „családias” közeg már nem tud kialakulni.

A dolgozat Avi Friedman Innovative Student Residences című könyve és hazai, valamint nemzetközi példák alapján keresi azokat a téri, építészeti elemeket, amitől egy kollégiumi közösség jobban tud működni.

csatolmány

szerző

  • Incze Ádám
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kemes Balázs
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék