Regisztráció és bejelentkezés

A Duna mederanyagának vizsgálata újszerű módszerekkel

Partiszűrésű ivóvízbázisoknál a folyó mederanyagának porozitása meghatározó paraméter a kutak termelőképességének szempontjából [1,2]. A tradicionális mederanyag mintavételezési eljárások azonban ún. zavart mintákat eredményeznek, melyek nem teszik lehetővé a fenti paraméter tényleges meghatározását, csupán azok becslését érhetjük el velük. Továbbá, a mederanyag az ún. vízszint-, vagy másnéven vízszál-elszakadásának (lokális, belépési hidraulikai veszteség) meghatározásához is szükséges. Ezen jelenséget sokszor figyelmen kívül hagyják, ami a depressziós tölcsér téves számításához vezet, hisz az a valóságban mélyebben alakul ki. [3,4] Amennyiben a porozitást, mint bemenő adatot sikerül pontosan meghatározni, úgy numerikus modelljeink is pontosabb eredményeket lesznek képesek előállítani és kevesebb közelítést, illetve azokból származó hibákat fognak magukkal vonni.

A TDK dolgozat célja egyrészt az, hogy egy már korábbi dolgozat [5] során tesztelt zavartalan mintavételi eljárással vett minták porozitás és szemeloszlás számítására újszerű és hiánypótló eljárásokat vessen össze. Másrészt pedig, hogy az így kinyerhető eredmények hasznosíthatóságát felvázolja.

Irodalom:

1. Szűcs, P. : Hidrogeológia, (2014).

2. Ray, C., Melin, G., Linsky, R.B., Riverbank Filtration - Improving Source-Water Quality (2003).

3. Völgyesi, I.: Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekből?, Hidrológiai Közlöny, 85. évf. 5. szám, 2005, pp. 20-24. Budapest, (2005).

4. Koós, D., Baranya, S., Ermilov, A.A., A Duna mederanyagának vizsgálata fagyasztásosmintavételi eljárással, TDK dolgozat, (2019).

5. Sen, Z.: Practical and Applied Hydrogeology, Istanbul Technical University, (2014).

szerző

 • Koós Dávid
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Baranya Sándor
  egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Ermilov Alexander Anatol
  Doktorandusz, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom