Regisztráció és bejelentkezés

A felszín alatti lefolyás meghatározása a Lágymányosi-öblözet területén

A felszín alatti lefolyás meghatározása a Lágymányosi-öblözet területén

Wagner Flóra

III. évfolyam

Konzulens: Dr. Csoma Rózsa, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

A munka célja az egykori Lágymányosi-tó feltöltésével létesült területen (INFOPARK) telepített kutakban észlelt vízszintek, illetve a Dunán mért vízállások összekapcsolása.

A vizsgálatot segíti, hogy a területről több, mint 10 éves adatsor áll rendelkezésünkre a feljegyzett adatokkal. A területre elsősorban vízminőség megfigyelésére telepítették 1999-ben az első kutakat, de már akkor mérték bennük a vízszinteket is.

A Duna mindenkori vízállása a megfelelő szervektől lekérdezve áll rendelkezésünkre. A talajvízszint adatok gyűjtését a GWM-31 kútba telepített Dataqua gyártmányú folyadékszint-rögzítő berendezés segítette, mely óránként dokumentálta a vízszint adatokat. A további kutak vízszintjeinek leolvasása az ez évi időszakban kéthetente, saját feljegyzések, mérések alapján történt.

A tanulmány során igyekszem a folyamatosan rögzített féléves napi adatsor alapján létrehozni a többi kút napi vízszintjeinek idősorát. Ennek segítségével határozható meg a területen a vízmozgás nagysága és iránya, mely alapján talajvíz-térkép készíthető az áramlási irányok szemléltetésére.

A megfigyelések pontosításának érdekében további kutak telepítésére és a vizsgálatba vonására lenne szükség, melyek elhelyezkedésére a fenti térkép is segítséget adhat.

szerző

  • Wagner Flóra
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Csoma Rózsa
    egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom