Regisztráció és bejelentkezés

Molnár János barlang kőzetkörnyezetének mérnökgeológiai vizsgálata

Molnár János barlang kőzetkörnyezetének mérnökgeológiai vizsgálata

Pekáry Anna, V. évfolyam

Konzulens: Dr. Hajnal Géza, Dr. Görög Péter, Dr. Szieberth Dénes

Budapesten található Európa egyik legnagyobb termálkarsztos rendszere, az úgynevezett Budai-termálkarszt. Az egyik a Rózsadombon és környékén, a másik pedig a Gellért-hegyen és környékén található forrásokat és barlangokat foglalja magába. TDK dolgozatomban a rózsadombi részen található Molnár János barlang kőzeteinek kőzetfizikai tulajdonságait vizsgálom.

A terepbejárást követően több, egymástól független helyről kaptam kőzetmintákat, ezekből készítettem próbatesteket. A minták egy részét telítés után, míg a többit telítés nélkül vizsgáljuk (vízfelvétel, ütőszilárdság, ultrahang terjedési sebesség, testsűrűség, egyirányú nyomószilárdság, húzószilárdság, nyírószilárdság, stb.)

A Molnár János barlanghoz számos kutatás kapcsolódott az elmúlt évtizedekben, ezek azonban rendkívül szerteágazóak (nagyon sok tudományterületet érintettek) és nagyon rövid idejűek voltak. Tudomásom szerint kőzetfizikai vizsgálatok ez idáig még nem történtek, pedig a termálkarsztos rendszer fejlődésének megismeréséhez e tudományterület is nagyban hozzájárulhat.

Irodalomjegyzék:

1., Dr. Kleb Béla: A József-hegyi barlang képződményeinek védelme (Budapest, 1986.)

2. Leél-Őssy Szabolcs: A József-hegyi barlang (Budapest) geológiai viszonyai, fejlődéstörténete és a Rózsadomb környéki termálkarsztos barlangok genetikája (Kandidátusi értekezés, Budapest, 1997.)

3. Csordás Julianna, Pataki Lili: Elfolyó kilowattok! A rózsadombi Boltív-forrás langyos vizének vizsgálata és felhasználhatósága (TDK dolgozat, Budapest, 2012.)

4. Lovrity Vencel, Bodor Petra: A Boltív-forrás vízhozamának és fizikai, kémiai paramétereinek változása a csapadékesemények és a Duna vízállás függvényében. Értékelés archív adatok és recens mérések alapján (TDK dolgozat, Budapest, 2014.)

szerző

 • Pekáry Anna
  infrastruktúra-építőmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Hajnal Géza
  docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Görög Péter
  egyetemi docens, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Szieberth Dénes
  docens, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

helyezés

Scientia et Conscientia Alapítvány II. helyezett