Regisztráció és bejelentkezés

Felszíni vizek minősítésének gyakorlati módszere kis koncentrációjú szennyező anyagok esetén

A felszíni vizek kis koncentrációjú szennyező anyagainak analitikai mérésre szigorú teljesítmény kritériumok vonatkoznak, amelyeket közösségi szinten írtak elő. A laboratóriumoknak Európa szerte problémákat jelent ezek alkalmazása. A fejlesztési lehetőségeik korlátozottak, így az Európai Unió is tett átmeneti engedményeket a kritériumok alól. A jelenlegi vízminőség elemző módszertan azonban feltételezi az előírt célkörülmények fennállását, ezért az elemzés sokszor torzított eredményeket ad. Célom egy gyakorlatban használható, megbízható elemzési módszertan fejlesztése, ami figyelembe veszi az engedményeket, az alkalmazott analitikai mérést.

E dolgozatban kidolgozásra kerül egy olyan eljárás, amely információt nyújt a meghatározási határ alá eső mérési eredmények diszkrét értékkel való helyettesítésének az elemzés megbízhatóságára gyakorolt hatásáról. Továbbá a precízebb és hatékonyabb minősítéshez bemutatásra kerül egy mozgóátlag-számításon alapuló módszer, amely lehetőséget teremt az automatizált elemző programok fejlesztésére.

A kidolgozott módszerek nem csak a vízminőség területén alkalmazhatóak, hanem általánosságban elmondható, hogy információt szolgáltatnak olyan elemzések megbízhatóságáról, ahol egy kis koncentrációjú szennyező anyagot hasonlítunk annak határértékéhez.

szerző

  • Dudás Katalin Mária
    környezetmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Clement Adrienne
    egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett