Regisztráció és bejelentkezés

A Feneketlen-tó környezetének hidrogeológiai vizsgálata

A Feneketlen-tó – régebben Lágymányosi-tó – és a körülötte elterülő park a Szentimre város kedvelt pihenőhelye. Nemcsak a természetfotósok és a limnológusok, de a romantikázó szerelmespárok, vagy a máskor az iskolapadban görnyedő középiskolások, egyetemisták is szívesen kijárnak a Villányi út és a Kosztolányi Dezső tér közt ringatózó tó partjára, kicsit kiszabadulni a város forgatagából.

A tó már több mint száz éve elengedhetetlen része a városképnek. A nyolcvanas évek óta működik benne a szökőkút, ami a víz levegőzető rendszeréhez tartozik. A víztükör alatt a mélyben vastag rothadó iszapréteg lepi el a tó fenekét. Ennek az iszapnak a partközeli része pár évvel ez előtt kikerült a levegőre, a tó vízszintjének jelentős csökkenése miatt. Ez a vízszintingadozás felkeltette a környéken élők, és persze a Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék, így az én érdeklődésemet is.

A vizsgálat megkezdéséhez a szakirodalmak (Horusitzky, Woynárovich, Csallány) tanulmányozásán és a terepi bejáráson túl, ellátogattunk a Feneketlen-tó kérdésében szaktekintélynek számító Szlabóczky Pál előadására.

A pontosabb vizsgálatokhoz a tó körül talajvíz észlelő-kutakat, és benne vízmércét létesítettünk. A vízszintek észlelése mellett a kutakból kinyert talajminták geotechnikai vizsgálatát – plasztikus index és szemeloszlási görbe meghatározása – végeztük el, hogy minél jobb képet kapjunk a tó közvetlen geológiai környezetéről, lehetséges elvezető és tápláló talajvizeiről. Ezek alapján készítjük el a tó modelljét, a FeFlow véges elemes modellező szoftver segítségével.

A modellbe táplálva a vízszint- és csapadék idősorokat, szeretnénk közelebbről megismerni a tó hidrológiáját, és a tó környezetének talajvizeinek lehetséges mozgását, esetleg egy csapadékvizes vízpótlás felmerülő problémáit.

szerző

 • Skublics Márk
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Hajnal Géza
  , (külső)
 • Dr. Farkas-Karay Gyöngyi
  adjunktus, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom