Regisztráció és bejelentkezés

Tárgyszkennelési technológiák összehasonlító elemzése

Tárgyszkennerek segítségével háromdimenziós modelleket hozhatunk létre és hasonlíthatunk össze más modellekkel, illetve egy modell állapotait egymással bizonyos idő elteltével. A tárgyszkennelés feladata használható mérnöki visszafejtés (reverse-engineerig) tevékenységre is, mely napjainkban igen elterjedt alkalmazás. Tárgyszkennerek működhetnek eltérő módokon (lézerimpulzus segítségével, time of flight (ToF) eljárással vagy fotogrammetriai módszerrel), különböző gyártók különböző feladatokra eltérő pontosságú szkennereket gyártanak eltérő árkategóriákban.

Dolgozatom témája egy okostelefonba épített 3D szkenner tesztelése és összehasonlítása referenciaszkennerekkel.

A Samsung Galaxy Note10+ 2019 augusztusában jelent meg egy beépített, a Samsung által ToF szenzornak nevezett 3D szkennerrel, és egy ingyenesen letölthető "3D szkenner" nevű applikációval. A telefon mindenféle kiegészítők nélkül képes 3D modelleket előállítani, így egy igen költséghatékony szkennernek mondható, azonban a képességei korlátoltak, a szkennelendő tárgy méretének egy szűknek mondható tartományon belül kell lennie, az előálló 3D modell pontossága pedig előre nem ismert.

A dolgozatban részletesen megvizsgálom eltérő anyagminőségű és részletességű modellek segítségével a szkennert, és levonom a tapasztalatokat, hogy mire képes egy alacsony árú 3D szkenner, majd az okostelefonnal előállított modelleket összehasonlítom bizonyos referenciaként használt szkennerek (Breuckmann szkenner és Artec Eva szkenner) segítségével előállított modellekkel. Így fény derül arra is, hogy az iparban van-e létjogosultsága egy igen költséghatékony, de alacsonyabb pontosságot előállítani képes 3D szkennernek. Minden gyártó törekszik az adott feladatra tökéletes munkát végezni képes, ugyanakkor költséghatékony szkennerek előállítására. Eltérő munkák eltérő pontossági igényeket is jelentenek, így a tárgyszkennereknek is fejlődniük kell. Eljöhet az az idő, amikor egy okostelefonba épített 3D szkenner lesz az optimális választás egy bizonyos feladat elvégzésére a kompakt méret, egyszerű használat és elérhető árazás miatt.

szerző

 • Nagy Nándor Antal
  Földmérő- és Térinformatikai mérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Lovas Tamás
  egyetemi docens, Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék
 • Somogyi József Árpád
  Adjunktus, Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett