Regisztráció és bejelentkezés

Alumínium lemezek speciális kapcsolatainak vizsgálata végeselemes környezetben

A mérnöki szerkezetekben a csavarozott kapcsolatok előnye a gyors helyszíni szerelhetőség, a kis eszközigény, valamint oldhatóság. Csavarozott kapcsolatok jellegüknél fogva fémszerkezetek esetén alkalmazhatók. A még gyorsabb szerelhetőség azonban tovább javítja a gazdaságosságot, ennek egy példája a speciális hatszög alakú kapcsolóelemek alkalmazása, melyekkel nagyobb termelékenység érhető el. Az építőiparban jelenleg is terjedőben van az alumínium, amit az anyag kisebb önsúlya, jobb alakíthatósága és költséghatékonysága is lehetővé tesz.

Dolgozatomban alumíniumból készült vékony lemezek speciális elemekkel kialakított kapcsolatainak viselkedését vizsgálom nyírási igénybevételre. A dolgozat célja ezen viselkedés jellegét mutatni képes VEM modell létrehozása, majd az egyes paraméterek (lemezvastagság, lyukátmérő, éltávolságok) teherbírást befolyásoló hatásának elemzése. A vizsgálat fókusza hatszög alakú furattal áttört lemezek viselkedése.

Ehhez anyagi nemlineáris végeselemes modellt építettem. Az anyag szilárdsági tulajdonságának megismeréséhez laborméréseket végeztünk, melyből előállíthatóvá vált egy nemlineáris feszültség-alakváltozás görbe, amit beépítettem a modellbe. A modell kontaktelemekkel képezi le a kapcsolóelem viselkedését. A numerikus modell eredményeit paraméterenként csoportosítva elemzem, diagramok és táblázatok segítségével mutatom be.

szerző

 • Gál János
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Hegyi Péter
  adjunktus, Hidak és Szerkezetek Tanszék
 • Dr. Horváth László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Jutalom