Regisztráció és bejelentkezés

A szemre és környezetére ható dinamikus hatások vizsgálata

A SZEMRE ÉS KÖRNYEZETÉRE HATÓ DINAMIKUS HATÁSOK VIZSGÁLATA

BIRINCSIK ZSÓFIA KINGA

KONZULENSEK: DR. BOJTÁR IMRE, DANKA DÁVID

„Az orvostudomány igazi célja nem az élet mindenáron való meghosszabbítása,

hanem az élet minőségének javítása.”

Christiaan Barnard

dél-afrikai sebész

A különböző tudományos kutatások egyik fontos feladata az emberek életminőségének javítása, kényelmének elősegítése. Ezen belül kiemelendő az emberi élet legfontosabb értékének, az egészségnek fenntartása és megőrzése, ezen belül pedig az egészségünket nagymértékben befolyásoló érzékszerveink pontos, megbízható működésének biztosítása.

Napjainkban egyre gyakoribbá váltak az egyik legfontosabb érzékszervvel, a szemmel kapcsolatos betegségek – ezek okai a különböző népbetegségek mellett az egyre gyakoribb, számítógép-képernyők okozta látásromlások –, és ennek következtében a különböző látást javító orvosi beavatkozások, műtétek is. Ezek a módszerek különös odafigyelést és tudatosságot igényelnek, mind orvosi oldalról, mind az orvosok munkáját segítő mérnökök részéről. A „hagyományos” szemészeti feladatok mellett az orvosok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mindennapi tevékenységünk során – például sport, baleset, figyelmetlenség, egyes munkakörök (hegesztés, köszörülés) – előforduló olyan esetek kezelésére is, mikor a látószervünket különböző ütések, terhelések érik.

Jóllehet a szem anyagának összetételéről, különböző részeinek mechanikai tulajdonságairól számos tanulmány készült már az elmúlt években, azonban a szemet és környezetét érő dinamikus hatásokról kevés információ áll a rendelkezésünkre. Dolgozatom éppen ennek a területnek a kutatásához kíván hozzájárulni a szemet érő ütközések numerikus modellezésével.

Munkámhoz kiindulópontként Bocskai Zoltán PhD dolgozata szolgált, amelyből egy komplex végeselemes szem-modellt bocsájtott a rendelkezésemre. Megjegyzem, hogy Bocskai disszertációjában a szem végeselemes modellezésén kívül elsősorban a szerv alkalmazkodóképességét, az ínhártyát érintő műtéti eljárásokat és a lencsefüggesztő rostok mechanikai tulajdonságait vizsgálta.

TDK dolgozatomban először a szem meglévő végeselemes modelljének bővítésével foglalkozom, kiegészítve a korábbi változatot a szem környezetében előforduló csontokkal és izmokkal, majd ezt követően a szemet érő különböző dinamikus hatások időbeli változásának követését kívánom numerikus vizsgálatokkal szimulálni. Alapvető célom, hogy minél több ismeretet gyűjtsek arról, hogy mi történik a szemet érő ütközések esetén. Úgy gondolom, hogy munkám – még ha csak kicsiny mértékben is – de hozzájárulhat a szemészek munkájának segítéséhez, az adott tudományterület fejlődéséhez.

szerző

 • Birincsik Zsófia Kinga
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bojtár Imre
  Prof. emeritus, Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék
 • Danka Dávid
  Doktorandusz, Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett