Regisztráció és bejelentkezés

Nagy mélységben tervezett szerkezetek vizsgálata földnyomás és átboltozódás hatására.

A TDK dolgozatomban a nagy mélységben tervezett szerkezetek - átereszeket, kerethidakat – viselkedését vizsgálom a körülöttük kialakuló földnyomásokra, illetve a mélyég növekedésével az átboltozódás hatását a Plaxis szoftver használatával.

Az átboltozódás a talajokban megfigyelt egyik legegyetemesebb jelenség mind a terepen, mind a laboratóriumban. A földalatti üregek építésénél ki lehet használni az átboltozódás hatását, amely csökkenti a fedőréteg által kifejtett nyomást. A feszültségeloszlásra ugyanis hatással van a szerkezetet érő talaj, a takaró talaj, a felszíni külső terhelés vagy az oldalirányú földnyomásból származó terhelés. A földalatti üreg melletti talaj megnövelheti a szerkezet teherbíró képességét az azonos kialakítású, de nem a föld alatt fekvő szerkezethez viszonyítva.

Ennek értelmében a földnyomás, illetve az átboltozódás folyamata feltételezhetően vizsgálható különböző paraméterek függvényében: mint a mélység, a szerkezeti keresztmetszet, a műtárgy beépítésnek módja, esetleges süllyesztés, stb.

A dolgozatom célja a terület irodalmi feltárása valamint a szerkezetet érő hatások vizsgálata különböző paraméterek függvényében.

szerző

  • Bódi Miklós
    Földmérő- és Térinformatikai mérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Tamás
    egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék