Regisztráció és bejelentkezés

Utca lépékű napenergia potenciál elemzése numerikus szimulációval

Napjaink egyik legnagyobb problémája a világ energiaigényének rohamos növekedése és annak kiszolgálása. A világ energiaszükségletének nagy részét jelenleg fosszilis energiahordozók felhasználásával elégítjük ki. Globális problémákkal állunk szemben, amely ellen mindenkinek kötelessége cselekedni. A megújuló energiahordozók felhasználása jelentős gazdasági- társadalmi előnyökkel jár.

Bár egyre nagyobb arányban használjuk fel a megújuló energiaforrásokat, azonban a növekvő energiaigény miatt mégis csökkenő tendenciát mutat annak aránya.

Az épületek terveit az építészet kezdete óta befolyásolja a napsugárzás. Ma már sokkal hatékonyabb módszerekkel használjuk a napenergiát, mint a görögök és kínaiak, a délre tájolt épületeik által.

A városok növekvő energiaigényével a villamosenergia hálózat nem tud lépést tartani. A napenergia felhasználásában sokkal nagyobb lehetőség rejlik, mint amit jelenleg hasznosítunk. A napenergiát használó rendszereket nagyobb volumenben és sokoldalúbban kell igénybe venni ahhoz, hogy a fosszilis energia kiváltásában jelentős szerepet játsszon.

Témaválasztásomat ezen gondolatsor motiválta. Dolgozatomban a napenergia minél nagyobb mértékű felhasználásának lehetőségét próbálom megvizsgálni utcai léptékben.

Ehhez egy pozsonyi sétálóutcát veszek alapul, mert jelenleg részt veszek egy nemzetközi projektben, ahol ennek az utcának a rehabilitációja a feladat.

Jelen munkámban azt vizsgálom, hogy egy létező utca tényleges energiafelhasználását milyen mértékben tudnánk kiváltani napenergiából nyert energiával. A számítások elkészítéséhez a meglévő utcát modellezem, melynek segítségével az utca benapozottságát vizsgálom. Meghatározom a felületeket, amelyekbe fotovoltaikus megoldásokat integrálhatok, például tetők, homlokzatok, vagy akár járható felületek. Felkutatom a legújabb technológiákat, melyek alkalmazásával maximalizálom a nap energiájának felhasználását.

Elemzésem eredményeként bemutatom az utca energiafelhasználás összetételének megváltoztathatóságát a napenergia minél szélesebb körű felhasználásával.

szerző

 • Wildanger Dalma
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi adjunktus, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Szalay Zsuzsa
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék