Regisztráció és bejelentkezés

Idősotthonok nyári túlmelegedésének dinamikus szimulációval támogatott vizsgálata

A nyári hőhullámok gyakorisága és mértéke az elmúlt években erőteljesen nőtt. Számos kutató foglalkozott már a hőhullámok hatásaival, ezen tanulmányok alapján látható, hogy hőhullámok alkalmával nem csak a felmerülő egészségügyi problémák, de a halálozások számának emelkedése is jelentős.

A dolgozat keretein belül megvizsgáltam a témakörben fellelhető szakirodalmat, illetve összegyűjtöttem a Budapesten található idősotthonokat. A vizsgált 73 otthonból adatbázist hoztam létre, mely alapján további elemzéseket készítettem. A felmérés alapján kijelenthető, hogy ez az épülettípus az egyik legveszélyeztetettebb, nem csak a lakók egészségügyi állapota miatt, hanem mert az épületek jelentős része az 1900-as évek elején épült, továbbá az épületek felújítására, klimatizálására csak kevés esetben került sor. A szerkezetek elemzését és a nyári szokások vizsgálatát kérdőíves módszerrel végeztem el a fellelhető otthonok körében. Az eredmények értékelése után kiválasztottam egyet a legsérülékenyebb állapotban lévő épületek közül, melyet dinamikus teljes épületszimuláció alkalmazásával vizsgáltam meg. A szimuláció kiterjed az épület szerkezetére vonatkozó felújítási javaslatok vizsgálatára is, illetve a felhasználói szokások (pl. szellőztetés, árnyékolás) is elemzésre kerülnek a dolgozatomban.

A kutatás eredménye átfogó képet ad a budapesti otthonok állapotáról, illetve az eredmények segítségével felújítási javaslatok adhatók, mellyel nem csak az épületek energetikai minősége javítható, hanem a lakók életminősége és várhatóan a nyári hőhullámok alkalmával intenzívebben felmerülő egészségügyi problémák is csökkenthetők. A dolgozat eredményei továbbá hozzájárulnak Budapest katasztrófakockázati modelljének kidolgozásához.

szerző

 • Szagri Dóra
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szalay Zsuzsa
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Csanaky Judit Emília
  adjunktus, Magasépítési Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett