Regisztráció és bejelentkezés

Épületszerkezetek tervezése kapcsolt hő- és páratechnikai szimulációval Mikor szükséges a párafékező fólia? Mi a hatása a meglétének vagy a hiányának?

Absztrakt

Az elmúlt években a szimulációkat használó programok alkalmazása rendkívül gyorsan és eredményesen fejlődött annak köszönhetően, hogy túl sok idő és pénz szükséges egy-egy kísérlet elvégzéséhez, az utóbbi időben viszont a számítókapacitások nagymértékben megnövekedtek. A szimulációkkal percek, órák alatt a valósághoz nagyon közeli eredményeket kaphatunk.

A korábban tapasztalatokon és ökölszabályokon alapuló tervezés mellett egyre gyakrabban alkalmaznak numerikus szimulációt az épületszerkezetek kialakításának tervezésében is. Kutatásomban egy általános lakóépület födém csomópontjára, különböző tetőfólia és eltérő ellenállású párazáró fólia megléte, vagy hiánya által kialakult hatásokat vizsgáltam kapcsolt hő- és páratechnikai szimuláció segítségével. A lakóépület kapcsán négyféle födémet elemeztem ( Porotherm, Leier – mesterfödém, vasbeton födém, YTONG pallófödém).

szerző

 • Ujj Sándor
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Szalay Zsuzsa
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék