Regisztráció és bejelentkezés

Európai repülőterek, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér közlekedési kapcsolatai, 100 - 120 vasútvonali kapcsolat megvalósíthatósága

Európai repülőterek, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér közlekedési kapcsolatai, 100 - 120 vasútvonali kapcsolat megvalósíthatósága

Toma Tamás

Konzulensek: Bocz Péter, Orosz Csaba, Út és Vasútépítési Tanszék

A Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér forgalma évről évre növekszik, ezért vizsgálni szükséges új vasúti nyomvonal és vasúti elérhetőség kialakítását. A repülőtér menetrendjében egyre több új célpont jelenik meg, ezzel növelve a forgalomvonzó képességét. A 100-as, illetve a 120-as vasútvonalak nagyszerű lehetőséget biztosítanak a megfelelő vasúti kapcsolat kialakításához.

A dolgozatom célja, hogy nemzetközi repülőterek viszonylatai és vasúti kapcsolat kialakításai alapján, párhuzamos nyomvonalat tervezzek 100-as, illetve a 120-as nyomvonalakkal. Vizsgálom, hogy milyen további lehetőségek nyílnak meg a 120-as vonal repülőtér alá vezetésével, milyen többlet költségeket kell számításba venni a kialakítás során.

A dolgozat első részében ismertetésre kerülnek nemzetközi repülőterek és közlekedési kapcsolataik, bemutatom, hogyan versenyeznek ár kialakítással az egyes közlekedési módok. Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elhelyezkedése Európában, illetve a Kárpát-medencében.

A tanulmány második felében megmutatom a megtervezett nyomvonalakat, azt hogy milyen akadályok merülhetnek fel a tervezés és megvalósítás során, illetve részletezem milyen menetidő módosulások tapasztalhatók megvalósulás esetén.

Az utolsó részben értékelem az elért eredményeket, illetve további vizsgálati lehetőségeket vetítek előre.

A térségben lévő repülőterek utasforgalma is egyre jobban növekszik, ha Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér nem szeretne lemaradni az utasforgalom bővülésben, szükségszerű a vasúti kapcsolat megvalósítása. Mégpedig úgy, hogy minél több távolról érkező utasnak biztosít gyors, olcsó. illetve kényelmes elérhetőséget.

Irodalom:

1. KÖZELEKDÉSTUDOMÁNYI SZEMLE – LXVII. ÉVFOLYAM 3.SZÁM 2017 JÚNIUS

Somogyi-Tóth Gábor – Mi az a „hub” reptér?

2. REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK –REPÜLÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA 2013

XXV. ÉVFOLYAM 2013.2. SZÁM

Szabó Sándor – Tóth Rudolf – REPÜLŐTEREK KIALAKÍTÁSA, LÉTESÍTMÉNYEINEK KRITIKUS ELEMEI, VÉDELMÜK LEHETSÉGES MŰSZAKI MEGOLDÁSA

3. E.J. Mishan – KÖLTSÉG-HASZON ELEMZÉS – COST BENEFIT ANALYSIS -

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó BUDAPEST 1982. (26-27. oldal)

szerző

 • Toma Tamás
  Infrastruktúra-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Orosz Csaba
  docens, Út és Vasútépítési Tanszék
 • Bocz Péter
  egyetemi docens, Út és Vasútépítési Tanszék

helyezés

II. helyezett