Ivóvíz biztonságának vizsgálata lakossági fogyasztói helyeken
A biztonságos ivóvíz szolgáltatás alapvető feltétele a kórokozó mikroorganizmusok eltávolítása a vízből, melyet fertőtlenítőszerek adagolásával tudunk megoldani. Az ivóvízellátás leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítőszere a klór. A szolgáltatott ivóvíz minőségét, a vízművek és a hatóságok az esetek döntő többségében közületi fogyasztóknál ellenőrzik. Ennek megfelelően kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy a legjelentősebb fogyasztónál - a lakosságnál- milyen vízminőség jelenik meg. Ebben a dolgozatban egy magyarországi nagyváros ivóvízhálózatának számos különböző pontján került sor aktív klór vizsgálatokra. A vizsgálati eredmények értékelésénél figyelembe lettek véve a vízmintavétel körülményei és az ivóvízellátó hálózat helyi sajátosságai.
szerző
-
Szlávik Orsolya Virág
Biomérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
mesterképzés (MA/MSc)
konzulensek
-
Dr. Licskó István
c. egyetemi tanár, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék -
Musa Ildikó
Laborvezető, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék