Regisztráció és bejelentkezés

Nagyvárosi szennyvizek mennyiségi és minőségi jellemzői

A dolgozat célja és kitűzése az utóbbi évek vízfelhasználás változásaiból adódó szennyvíz mennyiség és összetétel változásának a vizsgálata. A kijelölt vízi közmű üzemeltető által szolgáltatott mennyiségi és minőségi adatok statisztikai elemzése és következtetések levonása a mennyiségi és minőségi jellemzők és a szennyvíz tisztíthatóságának tekintetében.

A dolgozatban bemutatom az általános szennyvíztisztítási lépéseket, és összefoglalom a legfontosabb szennyvíz mennyiségi és minőségi paramétereket. Ezután konkrét adatok feldolgozásával, elemzésével megállapításokat teszek, hogy az elmúlt években hogyan változtak víz felhasználási szokások és ezáltal közvetlenül a szennyvíz paraméterei.

Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert az országban a legtöbb szennyvíztisztító telep nem ebben az évszázadban épült, sokat még csak nem is korszerűsítettek. A telepek az akkori kornak megfelelő vízfelhasználás és vízszennyezettség alapján épültek, amik napjainkra nagyon megváltoztak. Fontos feltárni ezeket a változásokat, mert ezáltal tudnak a szennyvíztisztító telepek alkalmazkodni az új paraméterekhez, és ezáltal tudják optimalizálni a tisztítást és a működést.

szerző

  • Váradi Lili
    Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Patziger Miklós
    egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Jutalom