Regisztráció és bejelentkezés

Iszapvíztelenítő centrifugák optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep energia- és vegyszerfelhasználásának csökkentése érdekében

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep 200 ezer m3/nap-os kapacitással Magyarország második legnagyobb szennyvíztisztító telepe. A biológiai tisztítás során keletkező szennyvíziszap kezelésére kiépített technológia első lépése az iszap sűrítése. Ezt követően anaerob mezofil rothasztók segítségével végbemegy az iszap stabilizálása, végül, a kezelés utolsó fázisaként a víztelenítés következik, amely centrifugák segítségével történik.

Az iszapkezelés valamennyi fázisából napi szinten történik mintavétel, annak érdekében, hogy az ebből végzett laborvizsgálatok eredményeit, valamint a berendezések üzemi paramétereit felhasználva átfogó képet kapjunk a folyamatok alakulásáról. A folyamatok monitorozásával és az eredmények kiértékelésével elvégezhetjük az iszapvíztelenítés optimalizálandó fázisainak kijelölését.

A centrifugák finomhangolásának célja az iszapvíztelenítés hatásfokának javítása, annak érdekében, hogy a víztelenített iszap szárazanyag-tartalmát a kívánt értéken tartsuk és a keletkező csurgalékvíz minőségét javítsuk. A telepen keletkező nagy mennyiségű iszap mozgatásának jelentős az energiaigénye, emiatt kiemelt figyelmet kell fordítani a centrifugák megfelelő működtésére. A víztelenített iszap szárazanyag-tartalmának beállítása és fenntartása fontos lépés a berendezések jó állapotban tartása és az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Törekedni kell az iszapmozgatás és –elszállítás gazdaságossá tételére, ezáltal csökkenthetők az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep üzemeltetési költségei.

szerző

  • Tóth Dániel
    Infrastruktúra-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Patziger Miklós
    egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

II. helyezett