Regisztráció és bejelentkezés

Talaj és szerkezet kölcsönhatásának vizsgálata 3D végeselemes modellezéssel vb. lemezalap alkalmazása esetén

Talaj és szerkezet kölcsönhatásának vizsgálata 3D végeselemes modellezéssel vb. lemezalap alkalmazása esetén

Polgár Zsuzsanna VI. évf.

Konzulensek: Dr. Móczár Balázs és Dr. Mahler András, Geotechnikai Tanszék

A tervezői gyakorlatban kulcsfontosságú az egyes szakterületek együttműködése, ami nincs másképp a szerkezettervező- és a geotechnikus mérnök esetében sem. Jól és környezetével harmonikusan együttműködő szerkezet csak úgy építhető, ha már a tervezés kezdeti fázisában figyelembe vesszük a helyi adottságokat, jelen esetben a talajösszlet tulajdonságait. Azonban jelenleg nem áll a szerkezettervező mérnökök rendelkezésre olyan végeselemes szoftver, amelybe a modellezni kívánt szerkezet mellett a talajtömeg jelentékeny számú vizsgált paramétere és viselkedése is beépíthető lenne.

A kutatás célja egy speciális geotechnikai szoftverrel (PLAXIS 3D Foundation) egy gyakran épülő típusszerkezet – vasbeton lemezalappal készülő többszintes vasbeton vázas épület – és a kapcsolódó talajtömeg viselkedésének együttes vizsgálata 3D végeselemes modellezéssel. Továbbá a kapott eredmények részletes összehasonlítása a leggyakrabban alkalmazott analitikus számítási módszerek eredményeivel; az egyes talaj- és modellparaméterek hatásának vizsgálata, ezek alapján javaslattétel a talajfeltárások szükséges pontosságára.

A kutatás további célkitűzése, hogy a hazai szerkezettervezők körében leggyakrabban alkalmazott Axis VM szoftverben felhasználhatók legyenek a PLAXIS szoftverrel kapott eredmények, így gazdaságosabb szerkezetek épülhessenek. Mivel az Axis VM-ben a talajtömeg csak a felületi támasz ágyazási tényezőjével kerül modellezésre, így a talajfeszültség-eloszlás és a süllyedés együttes értékelésével kell olyan

ágyazási tényező eloszlást keresni, amely a lehető legjobban közelíti a talajösszlet viselkedését az adott szerkezet és terhelés esetén. Ennek alkalmazásával a szerkezet süllyedése és igénybevételei jobban közelítik a valóságos viselkedést, elkerülhető a bizonytalanságok miatti jelentős szerkezeti túltervezés.

szerző

 • Polgár Zsuzsanna
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Móczár Balázs
  docens, Geotechnikai Tanszék
 • Dr. Mahler András
  egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett