Regisztráció és bejelentkezés

Dinamikus alakváltozási jellemzők laboratóriumi mérései

Dinamikus alakváltozási jellemzők laboratóriumi mérései

Vámos Máté II. évf.

Konzulens: Dr. Szendefy János, Geotechnikai Tanszék

A geotechnikai tudomány egyik leglendületesebben fejlődő ága a földrengések, a környezeti hatások és a forgalom, illetve gépek dinamikus terhelése által keltett feszültségek talajokra gyakorolt hatásának vizsgálata és értékelése. A TDK dolgozatom a dinamikus terhelés hatására létrejövő alakváltozások részletes vizsgálatával foglalkozik.

A dolgozatban szakirodalmi kutatás végeztem, melynek során összegyűjtöttem azokat az adatokat, amelyek a dinamikus terhelés jellemzőit írják le. Ezen belül különös figyelmet szenteltem a dinamikus terhelést adó hatások várható terhelés és frekvencia tartományára vonatkozóan, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során minél életszerűbb modellezés történhessen.

Szakirodalmi kutatást végeztem továbbá a korábban meghatározott dinamikus vagy ciklikus terheléseknél a tervezésnél figyelembe vehető ágyazási tényezők értéktartományairól, hogy azokkal a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján meghatározottak összevethetőek legyenek.

Az eredmények ismeretében a Geotechnikai Tanszék Laboratóriumának dinamikus triaxiális berendezésével laboratóriumi vizsgálatokat végeztem különböző talajokkal. A vizsgálatok során különböző terhelések és frekvenciák mellett mérhető alakváltozásokat mértem, majd értékeltem az eredményeket.

A kutatás célja volt, hogy megvizsgáljam a dinamikus terhelés hatására létrejövő rövidtávú és hosszútávú alakváltozásokat és ezek alapján számításokat végezzek a mérnöki szerkezetek tervezésénél figyelembe vehető ágyazási tényezőre vonatkozóan.

A diplomamunka elsősorban a gépalapok és a gépjármű, illetve vasútforgalom keltette terhelésekkel foglalkozik részletesebben.

Irodalom:

1. Das, B.M., Ramana, G.V., Principels of soil dynamics, Cengage Learning, Stamford, 2011

2. Prakash, P, Soil Dynamics, McGraw-Hill Book Company, 1981

3. Makhult, M., Gépágyazások rezgéstani méretezése, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1974

szerző

  • Vámos Máté
    szerkezet-építőmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Szendefy János
    Adjunktus, Geotechnikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett