Regisztráció és bejelentkezés

Földmegtámasztó szerkezetek költséghatékonysági vizsgálata

Földmegtámasztó szerkezetek költséghatékonysági vizsgálata

Vámos Máté V. évf.

Konzulens: Dr. Szendefy János, Geotechnikai tanszék

Dolgozatom témája, hogy hazai körülmények között megvizsgáljam a különböző földmegtámasztó szerkezetek fajlagos költségeit. Az egyes szerkezetek költségeit a magasság függvényében ábrázolva könnyen láthatóvá válik, hogy bizonyos magasságban melyik az optimális szerkezet. A dolgozat célja, hogy a diagramok segítségével, egy műszaki ismeretekkel (de nem speciális geotechnikai tudással) rendelkező döntéshozó vagy kezdő mérnök, könnyen és gyorsan megtalálhassa a magasság függvényében az optimális és költséghatékony földmegtámasztó szerkezetet. Ezáltal komoly pénzeket lehet megspórolni, még egy kisebb földmunka esetén is.

Összesen nyolc lehetséges műszaki megoldást vizsgálok. A rézsűs megtámasztás mellett a hagyományos technológiákat és a modernebb, idehaza még csak elvétve alkalmazott módszereket is. A hagyományos technológiák a különböző befogott és hátrahorgonyzott falak, a súly- és szögtámfalak. Ezen kívül vizsgálom még a talajszegezést, valamint a geoműanyagokkal erősített talajtámfalakat. Végső megoldásként az utóbbi években terjedőben lévő hibrid falakat vizsgálom meg.

A szerkezetek költségeit négy fő részre bontom. Fontosnak tartom, hogy a költségek része legyen a szerkezet által elfoglalt, kisajátított területet, valamint a szükséges földmunka mennyisége. Ezen kívül a szerkezetek előállításához szükséges anyagi és élőmunka költségeit veszem figyelembe.

A szerkezetek költségeit jelentősen befolyásolhatja az, hogy milyen talajon épül, ezért három különböző, tipikus magyarországi talajt veszek figyelembe. Ezek a tipikus homok talaj, egy átmeneti iszapos homok, homokos iszap, valamint egy tipikus agyag talaj.

A szerkezetek költségfüggvényeinek előállítása után jól láthatóvá válnak az egyes tendenciát. Fontosnak tartom, hogy a vizsgálat ne legyen statikus, ne avuljon el pár éven belül, ezért a költségfüggvények összetevői mindenki által módosíthatók lesznek, akár évek múlva is megbízható eredményt biztosítva.

szerző

  • Vámos Máté
    szerkezet-építőmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Szendefy János
    Adjunktus, (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett