Regisztráció és bejelentkezés

GNSS mérések troposzferikus késleltetésének meghatározása sugárkövetéssel

GNSS mérések troposzferikus késleltetésének meghatározása sugárkövetéssel

Juni Ildikó II.évf. MSc

Konzulens: Dr. Rózsa Szabolcs, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

A troposzféra és a felette lévő elektromosan semleges légköri zóna a globális helymeghatározó rendszereknél jelentős jelkésleltetést okoz. E késleltetés mértéke a légkör aktuális meteorológiai paramétereinek függvénye, nagyságrendje mintegy 2,3 méter zenit irányban. Ez az érték jelentősen nő a horizonthoz közeledve.

A geodéziai és navigációs célú mérések feldolgozása során a troposzferikus késleltetés meghatározására különböző modelleket használhatunk fel. Általános elv, hogy a zenitirányú késleltetés mértékét a hidrosztatikus egyensúlyban lévő légtömegekre és a vízpára hatására külön-külön határozzuk meg, majd ezeket az értékeket számítjuk át a műhold irányára. Az ilyen leképezési függvények értékei általában valamilyen sztenderd atmoszférán alapulnak.

Amennyiben rendelkezésünkre állnak a légkör meteorológiai paramétereit leíró profilmérések, akkor a sugárkövetés eljárásával közvetlenül is meghatározhatóak a troposzferikus késleltetés értékei.

A dolgozatban egy ilyen eljárást mutatunk be, amely segítségével rádiószondás és mikrohullámú radiométer méréseket felhasználva előállítottuk a késleltetések értékeit. Az így nyert eredményeket a geodéziai helymeghatározásban leggyakrabban használt troposzferikus modellek pontosságvizsgálatához használtuk fel. Az eredmények kimutatták, hogy 10°alatti magassági szögeknél a legelterjedtebb troposzféra modellek nem adnak kellő pontosságot, így célszerű a sugárkövetéses módszeren alapuló leképezési függvények használata (pl. VMF).

szerző

  • Juni Ildikó
    földmérő- és térinformatikai mérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Rózsa Szabolcs
    egyetemi docens, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett